Το Φυσικά εκ φύσεως δεν θεραπεύει ανίατες ασθένειες ούτε δίνει ιατρικές συμβουλές και ο χαρακτήρας του είναι καθαρά ενημερωτικός. Αυτό που κάνουμε είναι να μοιραζόμαστε με αγάπη και σεβασμό πληροφορίες, προσφέροντας και ανταλλάσσοντας γνώσεις. Καλή πλοήγηση!

Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2016

Βιταμίνη Κ. Ποια είναι τα οφέλη της στον οργανισμό μας.

Η ονομασία Βιταμίνη Κ αναφέρεται σε τρία είδη παρόμοιας δράσης λιποδιαλυτών ουσιών: Τη βιταμίνηΚ1 ή απλά Κ , την οποία παράγουν τα φυτά, τη βιταμίνη Κ2, η οποία παράγεται από ορισμένα βακτήρια στα έντερα των ζώων και των πτηνών και μια συνθετική βιταμίνη, η οποία χαρακτηρίζεται ωςΚ3 ή μεναδιόλη.

Η Βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για την παραγωγή της προθρομβίνης, πρόδρομης ουσίας της θρομβίνης, μιας πρωτεΐνης η οποία ρυθμίζει την ρευστότητα του αίματος, αλλά και την αξιοποίηση του ασβεστίου στη δημιουργία των οστών και των οδόντων. Επίσης η βιταμίνη Κ παίρνει μέρος και στη σύνθεση μιας άλλης πρωτεΐνης στα ούρα, η οποία παρεμποδίζει τη δημιουργία πέτρας στα νεφρά. Οι χορτοφάγοι οι οποίοι με την διατροφή τους παίρνουν πολλή βιταμίνη Κ, έχουν μικρές πιθανότητες να δημιουργήσουν εσωτερικές αιμορραγίες και πέτρα στα νεφρά. Η Βιταμίνη Κ απορροφάται στο λεπτό έντερο και μεταφέρεται στο ήπαρ.

Σε ποιες τροφές την βρίσκουμε; Η Βιταμίνη Κ βρίσκεται σε μεγάλη ποικιλία τροφίμων. Τα πιο συνηθισμένα τρόφιμα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ είναι το σπανάκι, το μπρόκολο, το μαρούλι, το άσπρο λάχανο, τα σπαράγγια, το ελαιόλαδο κ.α. Η μεγαλύτερη όμως ποσότητα παράγεται από βακτήρια στο έντερο.

Η ποσότητα της Βιταμίνης Κ παραμένει σταθερή με το μαγείρεμα, αλλά παραδόξως καταστρέφεται κατά μεγάλο ποσοστό με την κατάψυξη.

Ανεπάρκεια Βιταμίνης Κ εμφανίζεται σπάνια. Επιρρεπή άτομα θεωρούνται αυτά που πάσχουν από ασθένειες του ήπατος, από διάρροιες, από αποφρακτικο ίκτερο, οι υπερήλικες, τα νεογνά και τα πρόωρα βρέφη. Ενδείξεις ανεπάρκειας είναι οι αιμοραγίες της μύτης και ο μεγάλος χρόνος της πήξης του αίματος. Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Κ βρέθηκε ότι έχουν αυτοί που πάσχουν από οστεοπόρωση.

Ποια είναι η συνιστώμενη δοσολογία; Οι επωφελέστερη ημερήσια δόση της Βιταμίνης Κ είναι για γυναίκες και άντρες 75-300 μg. Οι δόσεις αυτές καλύπτονται άνετα από τις τροφές.

Υπάρχουν αλληλεπιδράσεις; Οι Βιταμίνες Α και Ε σε υψηλές δόσεις ανταγωνίζονται τη βιταμίνη Κ και αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγιών. Οι ακτίνες Χ, η ραδιενέργεια, το αντιεπιληπτικό φάρμακο φαινοτοΐνη και τα καθαρτικά έλαια αυξάνουν τις ανάγκες σε Βιταμίνη Κ. Η μακροχρόνια λήψη αντιβιοτικών μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια βιταμίνης Κ, διότι τα αντιβιοτικά δεν καταστρέφουν μόνο τα επιζήμια βακτήρια, αλλά και αυτά που παράγουν την βιταμίνη Κ στο έντερο. Δηλητήρια ορισμένων φιδιών καταστρέφουν την βιταμίνη Κ και προκαλούν ακατάσχετη αιμορραγία. Στην περίπτωση αυτή ενδείκνυται η διοχέτευση στο αίμα, ενέσιμα, Βιταμίνης Κ.

Υπάρχουν συμπληρώματα Βιταμίνης Κ; Διατροφικά συμπληρώματα αμιγούς Βιταμίνης Κ δεν κυκλοφορούν, επειδή δεν χρειάζονται. Συνήθως η Βιταμίνη Κ υπάρχει σε πολυβιταμινούχα σκευάσματα.

Τι πρέπει να προσέξετε: Αν παίρνει κανείς αντιπηκτικά φάρμακα, όπως η βαμφαρίνη, η ηπαρίνη ή ακόμη και ασπιρίνη, πρέπει να περιορίσει τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε Βιταμίνη Κ, διότι έχουν ανταγωνιστική δράση με τα φάρμακα αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου