Το Φυσικά εκ φύσεως δεν θεραπεύει ανίατες ασθένειες ούτε δίνει ιατρικές συμβουλές και ο χαρακτήρας του είναι καθαρά ενημερωτικός. Αυτό που κάνουμε είναι να μοιραζόμαστε με αγάπη και σεβασμό πληροφορίες, προσφέροντας και ανταλλάσσοντας γνώσεις. Καλή πλοήγηση!

Σάββατο, 30 Ιουλίου 2016

Το καθισιό σκοτώνει.

Πόσο επικίνδυνη είναι η καθιστική ζωή;
Πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη στο πιο έγκυρο ιατρικό περιοδικό Lancet (Lancet. Published online July 27, 2016.)αποδεικνύει ότι η καθιστική ζωή και γενικά η απραξία είναι το ίδιο επικίνδυνη με το κάπνισμα και δυο φορές πιο επικίνδυνη από την παχυσαρκία. 

Η μετα-αναλυτική αυτή μελέτη η οποία περιελάμβανε παρατηρήσεις σε πάνω από 1 εκατομμύριο άτομα που παρακολουθήθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα ήλθε να επιβεβαιώσει τα ευρήματα και παλαιοτέρων μελετών σύμφωνα με τις οποίες η καθιστική ζωή ευθύνεται για πάνω από 5, 3 εκατομμύρια προώρους θανάτους παγκοσμίως και ότι οι θάνατοι αυτοί ισοδυναμούν με τους θανάτους που προκαλεί το κάπνισμα και διπλάσιοι από αυτούς που προκαλεί η παχυσαρκία. Οι πρόωροι αυτοί θάνατοι οφείλονται κατά 75% σε καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνους (κυρίως μαστού και παχέος εντέρου).

Το μήνυμα που βγαίνει και από αυτή τη μελέτη είναι ότι ΄΄το καθισιό σκοτώνει΄΄ και ότι μιας ώρας δραστηριότητα την ημέρα, με τη μορφή περπατήματος, jogging, ποδηλάτου, ή γυμναστικής μπορούν να εκμηδενίσουν τους κινδύνους που προκαλούν 8 ώρες καθισιού. 

Δυστυχώς πολλά άτομα λόγω της φύσης της δουλειάς τους (δουλειές γραφείου) είναι υποχρεωμένα να παραμένουν καθιστοί για 8 ή και περισσότερες ώρες όμως το αισιόδοξο μήνυμα που βγαίνει από την ανωτέρω μελέτη είναι ότι και αυτά τα άτομα μπορούν να βγουν από την ομάδα υψηλού κινδύνου για πρόωρο θάνατο αν καταφέρουν να προσθέσουν μια ώρα δραστηριότητας ημερησίως. 

Αλλά ακόμα και αν αυτός ο χρόνος άσκησης δεν είναι διαθέσιμος η καθημερινή δραστηριότητα 20-30 λεπτών ημερησίως, όπως οι περισσότεροι οργανισμοί Υγείας συνιστούν είναι αρκετή για να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο που προκαλεί η καθιστική ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου