Το Φυσικά εκ φύσεως δεν θεραπεύει ανίατες ασθένειες ούτε δίνει ιατρικές συμβουλές και ο χαρακτήρας του είναι καθαρά ενημερωτικός. Αυτό που κάνουμε είναι να μοιραζόμαστε με αγάπη και σεβασμό πληροφορίες, προσφέροντας και ανταλλάσσοντας γνώσεις. Καλή πλοήγηση!

Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2016

Τηγανίζουμε τραγανά και αφράτα καλαμαράκια.


Έφτασα 40 χρονών για να φάω καλαμαράκια τηγανιτά ( δεν μου άρεσαν καθόλου) και άλλα 5 για να κάνω την πρώτη απόπειρα να τα φτιάξω σπίτι.
Μέχρι τότε τα παιδιά μου πήγαιναν στο σπίτι της γιαγιάς (διότι ως γνωστόν "μαμά γιατί δεν μαγειρεύεις σαν την γιαγιά;) και άδειαζαν τηγανιές καλαμαρακίων. Κάθε φορά που τηγάνιζα ή θα μου έβγαιναν μέσα στην λαδίλα και πανιασμένα είτε ξερά σαν πετσί.
Αφήστε δε το γεγονός ότι κάθε φορά χρειαζόμουν πρώτες βοήθειες για εγκαύματα από λάδι. Με τίποτα δεν μου έβγαινε αυτό το ονειρεμένο πιάτο με τα τραγανά καλαμαράκια που λιώνουν στο στόμα και σου γαργαλούν τον ουρανίσκο. Αυτά μέχρι που γνώρισα την Ειρήνη. Η Ειρήνη δεν είναι καμιά τυχαία όπως καταλάβατε. Υπό την επίβλεψη της ακούραστης κυρίας Γιωργίας διατηρεί με τον αδελφό της Βαγγέλη μια από τις καλύτερες ψαροταβέρνες του λεκανοπεδίου το ΒΑΓΓ-ΕΙΡ

Η Ειρήνη λοιπόν μου έμαθε μερικά μικρά μυστικά.

  • αλεύρι μισό μισό (δηλαδή ένα μέρος αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ένα μέρος καλαμποκάλευρο)
  • πολύ (πάρα πολύ) βαθύ τηγάνι
  • καλά στραγγισμένα και ΟΧΙ αλατισμένα καλαμάρια (εννοείται καθαρισμένα)
  • πολύ δυνατή φωτιά
  • 2λεπτο τηγάνισμα
Εκείνη βέβαια είναι εξπέρ αλλά εμένα μου πήρε χρόνια και καιρούς για να μάθω τελικά όχι μόνο να καθαρίζω αλλά και να τηγανίζω καλά καλαμαράκια

Εάν λοιπόν θέλετε ένα καλοτηγανισμένο πιάτο καλαμαράκια, αντάξιο των προσδοκιών μικρών και μεγάλων, τότε ακολουθήστε τα 5 παραπάνω βήματα και να είστε σίγουροι ότι δε θα τα φτιάξετε ποτέ με άλλον τρόπο.

* Το μυστικό της μαμάς μου: Ακουμπά τα νωπά χέρια της σε μαγειρική σόδα και αρχίζει να παιδεύει τα έρμα τα καλαμάρια για κανά 5λεπτο και μετά τα αλευρώνει.

Ειρήνη Παληού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου