Το Φυσικά εκ φύσεως δεν θεραπεύει ανίατες ασθένειες ούτε δίνει ιατρικές συμβουλές και ο χαρακτήρας του είναι καθαρά ενημερωτικός. Αυτό που κάνουμε είναι να μοιραζόμαστε με αγάπη και σεβασμό πληροφορίες, προσφέροντας και ανταλλάσσοντας γνώσεις. Καλή πλοήγηση!

Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2016

Η Ρεμάνια (Rehmannia glutinosa), κινέζικη δακτυλίτιδα, ιδιότητες, χρήσεις και προφυλάξεις.

Η Ρεμάνια είναι ένα από τα 50 θεμελιώδη βότανα που χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική , όπου έχει το όνομα Sheng Di Huang. Συχνά την βρίσκουμε ως GAN Di Huang (Gan που σημαίνει «ξηρά»).

Παραδοσιακά την χρησιμοποιούν στην κινέζικη ιατρική για τις εμβοές και την απώλεια της ακοής .

Το φυτό φαίνεται να
καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες In vitro. Η μελέτη αυτή ωστόσο, δεν αναφέρει τις επιδράσεις της Rehmannia glutinosa στον ανθρώπινο οργανισμό.

Άλλα κοινά ονόματα: Κινέζικη δακτυλίτιδα , dι-huang, Shu di-huang, disui.

Βιότοπος και περιγραφή

Το φυτό είναι ενδημικό στην Κίνα, την Ιαπωνία και την Κορέα.
Η Ρεμάνια είναι ένα πολυετές φυτό της οικογένειας Phrymaceae Έχει παρόμοια εμφάνιση με την δακτυλίτιδα (Digitalis purpurea). Τα κολλώδη φύλλα της είναι συνήθως στο επίπεδο του εδάφους και τα λουλούδια της μπορεί να έχουν από κίτρινο ως πορφυρό χρώμα.Το φυτό μεταφέρθηκε από την Ασία προς τη Δύση στο δέκατο όγδοο αιώνα και καλλιεργείται κυρίως ως καλλωπιστικό φυτό κήπου στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Μέρη φυτών που χρησιμοποιούνται

Ολόκληρο το φυτό χρησιμοποιείται για να παρασκευάσουμε βοτανικά φάρμακα. Τις περισσότερες φορές συνδυάζεται με άλλα βότανα στην παραδοσιακή κινεζική και ιαπωνική ιατρική.
Ρεμάνια άνθος (rehmannia glutinosa)


Οι θεραπευτικές χρήσεις και τα οφέλη της ΡεμανίαςΡίζα ρεμάνιας (rehmannia glutinosa)

Η Ρεμάνια είναι ένα από τα πιο σημαντικά κινέζικα βότανα για παθήσεις των νεφρών και των επινεφριδίων. Φαίνεται επίσης να καταπολεμά την καταστολή των επινεφριδίων που προκαλούνται από στεροειδείς ορμόνες και έχει μια παρόμοια επίδραση (ως τονωτικό) στον φλοιό των επινεφριδίων, όπως γλυκόριζα .

Ένα χαρακτηριστικό της ρεμάνιας είναι ότι είναι σε μια μικρή ομάδα βοτάνων που χρησιμοποιούνται για αυτοάνοσα νοσήματα όπως ο λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα , ινομυαλγία και σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η Ρεμάνια χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων και την εξέλιξη των ασθενειών αυτών μαζί με άλλα αντιφλεγμονώδη βότανα όπως rehmannia, shemidesmus και Bupleurum. Η ρεμάνια φαίνεται να εμποδίζει την διάχυση της κορτιζόνης στο σώμα με αποτέλεσμα την καλύτερη απορρόφηση των θεραπευτικών ουσιών.

Σε μια μελέτη, οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με ρεμάνια είχαν καλά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης και της μείωσης του πόνου στις αρθρώσεις, το πρήξιμο, και της δυσκαμψίας. Η ρεμάνια επίσης βελτίωσε τα γενικά συμπτώματα του άσθματος και της κνίδωσης.

Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική η μη επεξεργασμένη ρίζα ρεμάνιας, χρησιμοποιείται για να μειώσει της θερμότητας στο αίμα, και την καλύτερη παραγωγή των υγρών του σώματος. Επίσης την χρησιμοποιούν στα εμπύρετα νοσήματα σε δερματικά εξανθήματα και αιμορραγίες από τη μύτη.


Στη δυτική βοτανοθεραπευτική, το εκχύλισμα της ρίζας λαμβάνεται ως τονωτικό των επινεφριδίων και πιστεύεται ότι υποστηρίζει τα κύτταρα του φλοιού των επινεφριδίων και της υπόφυσης σε περιόδους παρατεταμένου στρες.
Η ρίζα της ρεμάνιας θα μπορούσε, επομένως, να είναι χρήσιμη στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων παθήσεων των επινεφριδίων και του θυρεοειδούς. Σε αντίθεση με γλυκόριζα (επίσης τονωτικό των επινεφριδίων ), η ρίζα της ρεμάνιας είναι κατάλληλη για χρήση σε ασθενείς που πάσχουν από υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση) .

Τα κυριότερα δραστικά συστατικά της ρεμάνιας είναι τα ιριδοειδή γλυκοσίδια. Ένα από αυτά το catalpol ήταν το πρώτο που ανιχνεύθηκε στο βότανο, και φαίνεται πως η κύρια λειτουργία του είναι να διεγείρει την παραγωγή των ορμονών του φλοιού των επινεφριδίων. Οι ορμόνες αυτές έχουν αντιφλεγμονώδη και εξηγούν τη χρήση της ρεμανίας στη θεραπεία του άσθματος, των ασθενειών του δέρματος και της αρθρίτιδας.

Η ρίζα της ρεμάνιας συνταγογραφείται για τη θεραπεία της εμμηνόπαυσης , ανικανότητα , απώλεια μαλλιών (αλωπεκία) και άλλες ελλείψεις ορμονών.

Δοσολογία

Το εύρος της δόσης για την λήψη της ρίζας είναι ευρείας κλίμακας, και διαφέρει ανάλογα με το παρασκεύασμα που χρησιμοποιείται. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται η συμβουλή του γιατρού σας.

Παρενέργειες και τις πιθανές αλληλεπιδράσεις της ρίζας της ρεμάνιας.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από εγκύους ή θηλάζουσες μητέρες. Το βότανο μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση στις κινήσεις του εντέρου και φούσκωμα. Σε μερικές σπάνιες περιπτώσεις, ναυτία και κοιλιακό άλγος.

Ειρήνη Παληού


1 σχόλιο: