Το Φυσικά εκ φύσεως δεν θεραπεύει ανίατες ασθένειες ούτε δίνει ιατρικές συμβουλές και ο χαρακτήρας του είναι καθαρά ενημερωτικός. Αυτό που κάνουμε είναι να μοιραζόμαστε με αγάπη και σεβασμό πληροφορίες, προσφέροντας και ανταλλάσσοντας γνώσεις. Καλή πλοήγηση!

Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2016

Πως θα φτιάξουμε την πιο αφράτη ομελέτα.

Μέχρι και πριν 2-3 χρόνια δούλευα ως υπεύθυνη τραπεζαρίας στο ξενοδοχείο Νηρεύς στην Νέα Μάκρη. Ο ιδιοκτήτης κύριος Ηλίας Αποστόλου μετά της συμβίας κυρίας Αλέκας Αποστόλου είχαν (και έχουν ακόμα δηλαδή) μερικές καθημερινές συνήθειες που τηρούν ευλαβικά τα τελευταία 40+ χρόνια. Μία από αυτές τις συνήθειες είναι το Κυριακάτικο ουζάκι δίπλα στην πισίνα του ξενοδοχείου κάτω από την σκιά των φοινικόδεντρων.

Το θέμα ήταν ότι κάθε Κυριακή σήμαινε συναγερμός στην κουζίνα επειδή θα έμπαινε μπροστά από τα τηγάνια η κυρία Αλέκα να φτιάξει την πιο αφράτη-τεράστια-νόστιμη-μυρωδάτη ομελέτα του κόσμου.

Κάθε φορά διάλεγε και έναν βοηθό από τους σερβιτόρους να την βοηθήσουν στην προετοιμασία των υλικών. Μια Κυριακή λοιπόν που όλοι οι σερβιτόροι ήταν απασχολημένοι έγινε η αφεντιά μου βοηθός. Αίσχος και ντροπή, με άντρα σπουδαγμένο σεφ, 2 παιδιά, αμέτρητες Κυριακές στον Νηρέα, και να μην ξέρω να φτιάχνω ομελέτα;

Έτσι εκείνη την Κυριακή έμαθα τα μυστικά της μαστόρισσας της ομελέτας και τώρα είπα να τα μοιραστώ μαζί σας. Έτσι είναι, η γνώση πρέπει να μοιράζεται.
  • Τα υλικά σου, μου έλεγε, να έχουν θερμοκρασία δωματίου.
  • Το τηγάνι να είναι ανάλογο του μεγέθους της ομελέτας.
  • Το λάδι να μην είναι πολύ, η ομελέτα δεν θέλει να κολυμπήσει.
  • Το λάδι επίσης δεν πρέπει να ζεματάει, η ομελέτα θέλει σιγανή φωτιά.
  • Δεν είναι ανάγκη να την ταρακουνάς κάθε τρεις και λίγο, να την ζουλάς, να την πατικώνεις με σπάτουλες και να την τρυπάς με πειρούνια (με ει επειδή είμαι και κάποιας ηλικίας).
  • Τα αυγά πρέπει να χτυπηθούν πολύ καλά.
  • Μόλις χτυπήσεις τα αυγά πρέπει να τα ρίξεις κατευθείαν στο τηγάνι. Μην αφήσεις το μείγμα σου να κάτσει γιατί ο αέρας που έχει μέσα από το χτύπημα θα κάνει φτερά και η ομελέτα θα γίνει σαν φλούδα.
  • Αν έχεις και άλλα υλικά όπως λουκάνικα, λαχανικά, κρεμμύδια κλπ, σόταρε πρώτα αυτά και μετά χτύπα τα αυγά και ενσωμάτωσε τα στο τηγάνι.
  • Γύρισε την ομελέτα με την βοήθεια ενός πιάτου ή ενός μεγάλου καπακιού από ταψί.
  • Ψήσε την ομελέτα σε σιγανή φωτιά και για λίγη ώρα, δεν θέλεις να σερβίρεις πετσί.
Και μια συμβουλή από εμένα...αν δεν ξέρετε να γυρίσετε την ομελέτα με το γνωστό πέταγμα που βλέπουμε στην τηλεόραση μην το επιχειρήσετε διότι θα λανσάρετε νέα τάση στην μόδα των βρώσιμων ρούχων και αξεσουάρ.

Καλά και επιτυχημένα ψησίματα.

Ειρήνη Παληού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου