Το Φυσικά εκ φύσεως δεν θεραπεύει ανίατες ασθένειες ούτε δίνει ιατρικές συμβουλές και ο χαρακτήρας του είναι καθαρά ενημερωτικός. Αυτό που κάνουμε είναι να μοιραζόμαστε με αγάπη και σεβασμό πληροφορίες, προσφέροντας και ανταλλάσσοντας γνώσεις. Καλή πλοήγηση!

Κυριακή, 24 Ιουλίου 2016

Ποια είναι τα φαγώσιμα χόρτα του καλοκαιριού.

Ποια είναι, τι αξίζει να γνωρίζετε γι’ αυτά και πώς θα τα προετοιμάσετε για να τα απολαύστε στο τραπέζι εσείς και οι αγαπημένοι σας…

ΒΛΙΤΟ
Παλαιότερα φύτρωνε μόνο του σε κήπους και χωράφια ανάμεσα σε κηπευτικά. Πλέον καλλιεργείται συστηματικά, για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες καταναλωτών και χώρων εστίασης. Εχει έντονη και δροσερή γεύση και το συναντάμε επίσης με τις ονομασίες γλίντρο ή βλιταράκι. Τρώγεται βραστό και τσιγαριαστό, σκέτο ή αναμεμειγμένο με άλλα χόρτα και λαχανικά του ελληνικού καλοκαιριού.

Αφαιρείτε πρώτα τα φυλλαράκια που δεν έχουν ζωηρό πράσινο χρώμα. Πετάτε αυτά που έχουν κιτρινίσει, μαυρίσει ή έχουν τρύπες από κάποιο ζουζούνι.
• Κόβετε τους σκληρούς μίσχους και κρατάτε τα τρυφερά τμήματα του χόρτου.
• Γεμίζετε μια λεκάνη με κρύο νερό και προσθέτετε αλάτι και ελάχιστο ξίδι. Βυθίζετε τα χόρτα στη λεκάνη, τα ξεπλένετε και μετά τα στραγγίζετε. Επαναλαμβάνετε σχολαστικά την ίδια διαδικασία με φρέσκο νερό μέχρι να μην υπάρχει κάποιο ίχνος από χώμα ή ζιζάνιο. Μετά τα μαγειρεύετε όπως εσείς θέλετε.

ΓΛΙΣΤΡΙΔΑ
Γνωστή και ως αντράκλα ή χοιροβότανο ή τρέβλα, οι περισσότεροι τη γνωρίζουμε από την παρουσία των δροσερών φύλλων της σε μια πλούσια εκδοχή της χωριάτικης σαλάτας. Η ταπεινή γλιστρίδα, όμως, «παίζει» σε πολλές συνταγές. Στο Πήλιο σερβίρεται βραστή, με σκορδαλιά. Στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και στα παράλια του Αιγαίου, συνηθίζουν να φτιάχνουν μια σαλάτα στην οποία τα κρουστά φύλλα της γλιστρίδας συνυπάρχουν με το σκόρδο και την όξινη γεύση του γιαουρτιού.Πώς θα τις προετοιμάσετε

• Αφαιρείτε και πετάτε τα κιτρινωπά φυλλαράκια καθώς και αυτά που δεν έχουν υφή σαρκώδη και έχουν μαραθεί.
• Κόβετε τους μίσχους και κρατάτε τις τρυφερές κορφούλες από το φυτό.
• Γεμίζετε μια λεκάνη με νερό, αλάτι και λίγο ξίδι και βυθίζετε τις γλιστρίδες πλένοντάς τις πολύ προσεκτικά για να μην καταστρέψετε τα σαρκώδη φύλλα τους. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να μην υπάρχει ίχνος από χώμα ή ζιζάνια και το νερό να είναι καθαρό.
• Τις στραγγίζετε, τις σκουπίζετε και τις μαγειρεύετε ή τις σκορπάτε ωμές σε κάποια σαλάτα που θα ραντίσετε με καλό ελαιόλαδο.

Στύφνος ο χορτώδης
Ο στύφνος είναι θαμνώδες φυτό με όρθιο βλαστό που διακλαδίζεται. Τα φύλλα του είναι ατρακτοειδή, έχει μεγάλους μίσχους και η γεύση του είναι ελαφρώς πικρή και χορτώδης. Φυτρώνει κυρίως στα πεδινά σε μποστάνια και περιβόλια. Καταναλώνεται συνήθως συνδυαστικά με βλίτα και λαχανικά όπως φασόλια ή κολοκυθάκια σε σαλάτες, ή τσιγαριαστός.

• Η προετοιμασία του δε διαφέρει από τα υπόλοιπα φυλλώδη λαχανικά. Ακολουθείτε τα ίδια βήματα με το καθάρισμα και πλύσιμο των βλίτων.

Αλμύρα η αλμυρή
Η αλμύρα είναι φυτό που τα φύλλα του έχουν σχήμα βελόνας και φυτρώνει σε παράκτιες περιοχές και σε εκβολές ποταμών που δέχονται την επίδραση του αλμυρού νερού. Τα χλωρά βλαστάρια της τρώγονται όπως τα χόρτα. Στην αγορά θα τη βρείτε στην καλλιεργήσιμη μορφή της. Τρώγεται ωμή ή και τουρσί αλλά ελαφρώς ζεματισμένη σε σαλάτες είναι ακόμα καλύτερη.

Κόβετε πρώτα το κάτω μέρος του φυτού καθαρίζοντάς το από τμήματα που πιθανόν να μην τρώγονται.
• Αφαιρείτε τυχόν μαραμένα ή κιτρινισμένα στελέχη.
• Βυθίζετε την αλμύρα σε λεκάνη με καθαρό νερό και λίγο ξίδι. Μην προσθέσετε αλάτι, είναι εκ φύσεως αλμυρούτσικη. Απλά να την πλύνετε με προσοχή και σωστά.
• Τη στραγγίζετε και την καταναλώνετε όπως επιθυμείτε.

Κρίταμο ή κρίθμο

Το κρίταμο ή «κρίθμο το παραθαλάσσιο» όπως λέει και το όνομά του είναι φυτό που ευδοκιμεί σε βραχώδεις παραθαλάσσιες περιοχές συνήθως στα κοιλώματα των θαλασσινών απότομων βράχων. Τα φύλλα του, με σκούρο πράσινο χρώμα, είναι λεία, επιμήκη και σαρκώδη. Είναι ιδανικά για σαλάτα και συνοδεύουν ευχάριστα διάφορα θαλασσινά μεζεδάκια. Είναι επίσης πολύ νόστιμα και τουρσί.

Πώς θα το προετοιμάσετε

• Ξεχωρίζετε τα τρυφερά φυλλαράκια από τα κοτσάνια. Πετάτε τα κοτσάνια και τυχόν κιτρινισμένα φύλλα.
• Σε μια λεκάνη βάζετε άφθονο κρύο νερό, τα ξεπλένετε και τα στραγγίζετε. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία 1-2 φορές ακόμα.
• Τα στεγνώνετε βάζοντάς τα σε ένα καθαρό πανί και αφού στεγνώσουν καλά, τα καταναλώνετε όπως επιθυμείτε.
Bλίτα βραστά με λάδι και λεμόνι ή ξίδι

Ισως η πιο δημοφιλής βραστή σαλάτα του καλοκαιριού. Διαδεδομένη απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας, τόσο στις παραθαλάσσιες όσο και στις ηπειρωτικές περιοχές, τόσο στα νοικοκυριά όσο και στις ταβέρνες.

Οδηγίες για το βράσιμο

Ο Χριστόφορος Πέσκιας μάς εξηγεί πώς θα τα βράσουμε σωστά:
«Τα κοτσάνια έχουν άλλο χρόνο μαγειρέματος από τα φύλλα, οπότε καλό είναι να τα ξεχωρίζουμε προτού τα βράσουμε. Τα φύλλα θέλουν στην κυριολεξία δευτερόλεπτα για να γίνουν. Είναι απαραίτητο να έχουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με πολύ νερό, καλά αλατισμένο, για να δώσει νοστιμιά στα χόρτα (υπολογίζουμε 40 - 50 γρ. αλάτι για 5 λίτρα νερό, που θα χρειαστούμε για 1 κιλό). Το νερό πρέπει να κοχλάζει. Βάζουμε τα χόρτα να βράσουν σε δύο δόσεις, γιατί, αν τα βάλουμε όλα μαζί, θα πέσει η θερμοκρασία του νερού, δεν θα βράσουν σωστά και θα χάσουν το ζωηρό χρώμα τους. Αν πρόκειται να τα καταναλώσουμε αμέσως, τα σουρώνουμε, τα λαδώνουμε με μπόλικο λάδι και προσθέτουμε λεμόνι ή ξίδι, ανάλογα με τα γούστα μας και, αν θέλουμε, και λίγο ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Αν πρόκειται να τα καταναλώσου

Πηγές:

http://www.kathimerini.gr


http://www.olivemagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου