Το Φυσικά εκ φύσεως δεν θεραπεύει ανίατες ασθένειες ούτε δίνει ιατρικές συμβουλές και ο χαρακτήρας του είναι καθαρά ενημερωτικός. Αυτό που κάνουμε είναι να μοιραζόμαστε με αγάπη και σεβασμό πληροφορίες, προσφέροντας και ανταλλάσσοντας γνώσεις. Καλή πλοήγηση!

Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2016

Μελάνθιον , Love-in-the-Mist, Nigella sativa , Black Seed : Ο Μαύρος Σπόρος του Προφήτη

Είναι ένα φυτό με εξωτική εμφάνιση, ενδημικό στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, με λεπτό στέλεχος και μια μεγάλη κάψουλα σπόρων. Το φυτό αυτό είναι γνωστό ποιητικά ως <<Love-in-the-Mist>>. Μέσα στην κάψουλα υπάρχουν αρκετοί μικροί μαύροι σπόροι με ένα ευωδιαστό άρωμα και μια έντονη, πικάντικη γεύση. 
Αυτός είναι ο περίφημος Μαύρος Σπόρος του προφήτη, ο οποίος οι ισλαμικές πηγές λένε θεραπεύει κάθε ασθένεια, εκτός από τον ίδιο το θάνατο. Το Black Seed είναι επίσης γνωστό ως Μαύρο Κύμινο, στην Αγία Γραφή ως Fitch και στην Ινδία και τη Μέση Ανατολή ως Kalonji. Το βοτανικό όνομα του είναι Nigella sativa.
Το Black Seed είναι ένα βότανο που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τους αρχαίους Έλληνες και τους Βυζαντινούς , οι οποίοι πέρασαν τη χρήση του σ τους Άραβες και τους μουσουλμάνους. Έχει χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους: ως καρύκευμα σε μίγματα μπαχαρικών, ως γαρνιτούρα σε ψωμιά και αρτοσκευάσματα -μοιάζει πολύ με σπόρους παπαρούνας- και στην Αιθιοπία ως άρτυμα για τα αλκοολούχα ποτά. Αλλά πάνω απ 'όλα, χρησιμοποιείται ως ένα θρυλικό τονωτικό και θεωρείται πανάκεια για πολλές ασθένειες.


Στο βιβλίο του <<Ο Κανών της Ιατρικής>>, ο Αβικέννας (1. ) αναφέρει ότι η Nigella αυξάνει την ενέργεια, βοηθά στην ανάρρωση από την κούραση, θεραπεύει την συνείδηση, και είναι θεραπευτική σε διάφορες παθήσεις του αναπνευστικού, πεπτικού αλλά και γυναικολογικές . Η δράση του βοτάνου είναι διεγερτική, αρωματική, διαλύει τα αέρια, πεπτική, διουρητική, αποχρεμπτική, εμμηναγωγή, γαλακταγωγή, διαλυτική, στομαχική, τονωτική, ανθελμινθική και αντισπασμωδική.
Η καυστική Nigella, με την πικάντικη γεύση διαλύει το περίσσειο φλέγμα, ανοίγει τους αεραγωγούς και ασκεί αντιισταμινική δράση στο άσθμα, βρογχίτιδα, κρυολογήματα και άλλες αναπνευστικές παθήσεις. Σε πεπτικές διαταραχές ασκεί αντισπασμωδική δράση και διαλύει τα αέρια του στομάχου και του εντέρου ανακουφίζοντας από φούσκωμα, διάταση και κολικούς ,βελτιώνει το γαστρεντερικό περισταλτισμό και είναι χρήσιμη στην αποβολή των παρασίτων. 

Σε γυναικολογικές παθήσεις, η αντισπασμωδική δράση της Nigella ανακουφίζει από τις κράμπες της εμμηνόρροιας και ρυθμίζει τα έμμηνα. Σε υπερβολική δόση προκαλεί έκτρωση και ως εκ τούτου αντενδείκνυται κατά την εγκυμοσύνη. Σε μητέρες που θηλάζουν, η Nigella αυξάνει τη ροή του γάλακτος. Επίσης αναγνωρίζεται η αποτελεσματικότητα της Nigella ως διουρητικό στην ασκίτη και με ευεργετική δράση στο ήπαρ σε στον ίκτερο

Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει ότι η Nigella ασκεί ευεργετική επίδραση στο αίμα, στην αύξηση των επιπέδων αιμοσφαιρίνης, ενώ μειώνει την πίεση του αίματος, την χοληστερόλης του ορού και τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος αν είναι αυξημένα. Επίσης ομαλοποιεί τις εκκρίσεις του στομάχου και του παγκρέατος, το οποίο είναι πολύ χρήσιμο στο διαβήτη. Εξουδετερώνει επίσης τοξικότητα στο ήπαρ και τα νεφρά και βελτιώνει τη λειτουργία τους. Η β-σιτοστερόλη της Nigella ασκεί επίσης αντικαρκινική δράση.
Οι σπόροι της Nigella οφείλουν μεγάλο μέρος της βιοδραστικότητας τους στο αιθέριο έλαιο του και τη θυμοκινόνη που περιέχει. Επιπλέον, οι σπόροι περιέχουν 37.5% μη πτητικά έλαια. Το έλαιο έχει πολλές από τις ίδιες ενέργειες με τους σπόρους, αλλά σε πιο συμπυκνωμένη μορφή. Το λάδι είναι πολύ αποτελεσματικό στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην ανακούφιση των αναπνευστικών παθήσεων. Το μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής με το έλαιο μπορεί επίσης να θεραπεύσει την απώλεια των μαλλιών.

(1.) Ο Αβικέννας ή Αμπού Αλή αλ-Χουσεΐν ιμπν Αμπντάλλαχ ιμπν Σίνα (980-1037, περσικά ابوعلى سينا Abu Ali Sina, ή σε αραβική απόδοση: أبو علي الحسين بن عبد الله بن سينا, Abū ‘Alī al-Husayn ibn ‘Abd Allāh ibn Sīnā), ήταν πέρσης μουσουλμάνος ιατροφιλόσοφος περσικής καταγωγής του 11ου αιώνα. Έγινε διεθνώς γνωστός και ένδοξος με το όνομα Αβικέννας (Avicenna), που αποτελεί εξελληνισμένο τύπο του αραβικού του ονόματος Ίμπν Σινά ενώ και στην εβραϊκή η απόδοση του ονόματός του είναι Aven Sina. 

Οι Βυζαντινοί τον ονόμαζαν Αβιτζιανόν.Σε ηλικία 16 ετών είχε μελετήσει τo Κοράνιο, ισλαμικό δίκαιο, γεωμετρία, λογική, ιατρική, φυσική και μαθηματικά, και εξασκούσε ήδη το επάγγελμα του γιατρού. Στα 21 του χρόνια συνέγραψε επιστημονική εγκυκλοπαίδεια. Το γνωστότερο από τα 100 περίπου βιβλία που έγραψε είναι Ο Κανών της Ιατρικής (Αραβικά: القانون في الطب Al-Qanun fi al-Tibb) που αποτέλεσε σημείο αναφοράς της ιατρικής επιστήμης επί σειρά αιώνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου