Το Φυσικά εκ φύσεως δεν θεραπεύει ανίατες ασθένειες ούτε δίνει ιατρικές συμβουλές και ο χαρακτήρας του είναι καθαρά ενημερωτικός. Αυτό που κάνουμε είναι να μοιραζόμαστε με αγάπη και σεβασμό πληροφορίες, προσφέροντας και ανταλλάσσοντας γνώσεις. Καλή πλοήγηση!

Κυριακή, 17 Ιουλίου 2016

Εύκολη συνταγή για σπιτικό μηλόξυδο.

Σιγά αλλά σταθερά όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν και αποφεύγουν όσο μπορούν τα έτοιμα βιομηχανοποιημένα προϊόντα. Με αφορμή και αιτία την κρίση όλο και περισσότεροι στρέφονται στον πατροπαράδοτο τρόπο παρασκευής τους. Όλοι ξέρουμε ότι οι βιομηχανίες εργάζονται για την ποσότητα (και το κέρδος) εις βάρος της ποιότητας. Εμείς χρειαζόμαστε ΠΟΙΟΤΗΤΑ.


Γι' αυτό σήμερα θα ασχοληθούμε με το μηλόξυδο, που έχει αμέτρητες χρήσεις, στη μαγειρική, στην καθαριότητα, στην ομορφιά, σαν κέρασμα. Ναι, ναι καλά διαβάσατε, σαν κέρασμα. Ένα θα σας πω, θυμηθείτε αυτό που μας έλεγαν οι γιαγιάδες μας όταν νευριάζαμε. Θύμωσες; Πιες ξύδι να ξεθυμώσεις. Τι καλύτερο λοιπόν από ένα σφηνάκι μηλόξυδου για τους νευριασμένους σας.


Υπάρχουν 2 μέθοδοι για να φτιάξετε σπιτικό βιολογικό μηλόξυδο και οι οποίες περιγράφονται παρακάτω. Στη μία χρησιμοποιούνται περισσεύματα μήλου, ενώ στην άλλη ολόκληρα μήλα. Επιλέξτε όποια θέλετε και απολαύστε ένα υγιεινό μηλόξυδο.

Μηλόξυδο παρασκευασμένο από περισσεύματα μήλου

Για να φτιάξετε μηλόξυδο με αυτό τον τρόπο θα χρειαστεί να φυλάξετε τις φλούδες και τα κουκούτσια. Αυτή η μέθοδος είναι η πιο κατάλληλη για τους ανθρώπους που δεν τους αρέσει να τρώνε μήλα κάθε μέρα, κι έτσι αντί να πετούν τα περισσεύματα, μπορούν να τα αποθηκεύσουν για να φτιάξουν λίγο ξύδι. Χρειάζεται ακόμη λιγότερος χρόνος από τη δεύτερη μέθοδο.
Υλικά
– Ένα μεγάλο μπολ ή βάζο με φαρδύ στόμιο
– Περισσεύματα μήλου (κατά προτίμηση βιολογικά)
– Ένα τουλπάνι (για να προστατέψετε το ξύδι σας από τους ρύπους και τις μύγες)

Διαδικασία

Απλώς αφήστε τα περισσεύματα μήλου εκτεθειμένα στον αέρα μέχρι να μαυρίσουν. Μετά βάλτε τα στο μπολ ή το βάζο και γεμίστε το με νερό μέχρι πάνω. Μπορείτε να βάλετε όσα κομμάτια θέλετε. Μπορείτε να συνεχίσετε να βάζετε κομμάτια ακόμα και ημέρες αργότερα.
Καλύψτε το μπολ ή το βάζο με το τουλπάνι και αφήστε το σε ένα
σκοτεινό και ζεστό μέρος (πχ ένα ντουλάπι). Μετά από λίγες μέρες το περιεχόμενο θα αρχίσει να πυκνώνει και παράξενοι σχηματισμοί θα αρχίσουν να εμφανίζονται στην επιφάνειά του. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσετε να προσθέτετε μήλο.

Αφήστε το μείγμα να ζυμωθεί για ολόκληρο το μήνα και στη συνέχεια μπορείτε να το δοκιμάσετε για να διαπιστώσετε αν είναι αρκετά δυνατό.
Όταν γίνει αρκετά δυνατό, στραγγίξτε το περιεχόμενο και εμφιαλώστε το.
Μην παραξενευτείτε αν το ξύδι σας είναι λίγο θολό, είναι απλώς τα
κατακάθι από τα περισσεύματα του μήλου. Αν δεν σας αρέσει το κατακάθι, στραγγίξτε το ξύδι άλλη μια φορά με ένα χάρτινο φίλτρο.

Μηλόξυδο από ολόκληρα μήλα

Με τη μέθοδο αυτή θα χρειαστείτε περίπου 7 μήνες μέχρι να ζυμωθούν τα μήλα.

Υλικά

– 10 μήλα (βιολογικής καλλιέργειας)
– Ένα μπολ
– Ένα τουλπάνι

Αυτή η μέθοδος είναι πρακτικά η ίδια, μόνο που θα χρειαστεί
περισσότερη δουλειά και περισσότερος χρόνος. Κόψτε τα μήλα σε 4 κομμάτια. Δεν χρειάζεται να τα ξεφλουδίσετε. Αφήστε τα να μαυρίσουν όπως και στην πρώτη μέθοδο και στη συνέχεια βάλτε τα σε ένα μπολ γεμάτο με νερό. Καλύψτε το μπολ και φυλάξτε το για 6 μήνες σε ένα σκοτεινό και ζεστό χώρο.

Μετά από 6 μήνες, θα παρατηρήσετε τα ίδια πράγματα όπως περιγράφεται και στην πρώτη μέθοδο. Σουρώστε το υγρό και αφήστε το σε ένα άλλο μπολ καλυμμένο με τουλπάνι για άλλες 4-6 εβδομάδες. Αυτό ήταν όλο, τώρα ξέρετε πώς να φτιάξετε μηλόξυδο μόνοι σας.

Ειρήνη Παληού

Αρχικό άρθρο: http://www.diadrastika.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου