Το Φυσικά εκ φύσεως δεν θεραπεύει ανίατες ασθένειες ούτε δίνει ιατρικές συμβουλές και ο χαρακτήρας του είναι καθαρά ενημερωτικός. Αυτό που κάνουμε είναι να μοιραζόμαστε με αγάπη και σεβασμό πληροφορίες, προσφέροντας και ανταλλάσσοντας γνώσεις. Καλή πλοήγηση!

Τρίτη, 19 Ιουλίου 2016

Διοσκορέα, (Dioscorea villosa), ιδιότητες, χρήσεις και προφυλάξεις.

Η διοσκορέα (Dioscorea villosa) , ή άγριο γιαμ είναι μια άγρια γλυκοπατάτα που την βρίσκουμε στο Μεξικό και στις ανατολικές και δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ. Καλλιεργείται για τους βολβούς της που είναι βρώσιμοι στην Αυστραλία, την Ασία και την Αφρική.
Είναι φυτό αιωνόβιο που μοιάζει με το δικό μας αμπέλι, με καρδιόσχημα φύλλα και λευκά ή πράσινα άνθη. Η διοσκορέα περιλαμβάνει γύρω στα 600 είδη και ανήκει στην οικογένεια των Διοσκορεοειδών.

Τα πιο σημαντικά συστατικά της είναι οι στεροειδείς σαπωνίνες στις οποίες περιλαμβάνεται η διοσκίνη, φυτοστερόλες, αλκαλοειδή, τανίνη και φυσικά άφθονο άμυλο.  
Έχει Αντισπασμωδικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιρρευματικές ιδιότητες και δρα κατά των κολικών του εντέρου και του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου. Πιστεύται πως  βοηθά στην εμμηνόπαυση και την δυσμηνόρροια αλλά και στην διευκόλυνση του τοκετού. Για αυτό τον λόγο την χρησιμοποιούσαν παλιότερα σαν μέσο αντισύλληψης και βοήθειας στον τοκετό. 

Το εκχύλισμα της διοσκορέας (Dioscorea villosa) έδειξε σε κλινικές μελέτες πάχυνση του δέρματος και δυνητικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή καλλυντικών κρεμών.

Η υπερκατανάλωση του εκχυλίσματος για μακρύ χρονικό διάστημα φαίνεται να σχετίζεται με την νεφρική και την ηπατική ίνωση λόγω της αύξησης του ιστού.

Οι βοτανοθεραπευτές χρησιμοποιούν την ξηρή ρίζα του βοτάνου για την ανακούφιση του εντερικού κολικού, τους πόνους  των ωοθηκών και της μήτρας, την εγ
κολπωματίτιδα και στην έντονη φλεγμονή της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Συνδυασμοί: 
Για τον εντερικό κολικό μπορεί να συνδυαστεί με Κάλαμο, Χαμομήλι και Τζίντζερ.
Για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορεί να συνδυαστεί με την Τσιμισιφούγκα. 

Παρασκευή και δοσολογία: 
Αφέψημα: ρίξτε 1-2 κουταλιές του τσαγιού βότανο σε ένα φλιτζάνι νερό, βράστετο και κατόπιν χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά.
Το ρόφημα πρέπει να πίνεται τρεις φορές τη μέρα με την σύμφωνη γνώμη του γιατρού.

Βάμμα: 
2-4 ml βάμματος τρεις φορές τη μέρα με την σύμφωνη γνώμη του γιατρού. .

ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΧΡΗΣΗ ΒΟΤΑΝΩΝ
Ειρήνη Παληού 
Βοτανοθεραπεύτρια

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

The New Holistic Herbal, David Hoffman
Natulal Medicine, Holistic Life Press

Πηγές
http://www.webmd.com
https://examine.com
http://natural-fertility-info.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου