Το Φυσικά εκ φύσεως δεν θεραπεύει ανίατες ασθένειες ούτε δίνει ιατρικές συμβουλές και ο χαρακτήρας του είναι καθαρά ενημερωτικός. Αυτό που κάνουμε είναι να μοιραζόμαστε με αγάπη και σεβασμό πληροφορίες, προσφέροντας και ανταλλάσσοντας γνώσεις. Καλή πλοήγηση!

Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2016

Αγριομάρουλο- Πικρομάρουλο -Μπούσουλας-Πυξίδα- (Lactuca serriola & Lactuca virosa), ιδιότητες και χρήση.

Φυτό πλούσιο σε γαλακτώδη χυμό που ρέει ελεύθερα από τις αμυχές του. Ο χυμός αυτός σκληραίνει και στεγνώνει όταν έρχεται σε επαφή με τον αέρα. Ο χυμός περιέχει "Lactucarium», το οποίο χρησιμοποιείται στην ιατρική σαν αντισπασμωδικό, χωνευτικό, διουρητικό, υπνωτικό, ναρκωτικό και καταπραϋντικό. Η ουσία Lactucarium έχει τα αποτελέσματα ενός αδύναμου όπιου, αλλά χωρίς να προκαλεί πεπτικές διαταραχές ή εθισμό.

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ
-Αναφέρεται από τον Ιπποκράτη (ο οποίος γνώριζε πως οι ιδιότητες του χυμού του φυτού, μοιάζουν με αυτές του οπίου)και τον Θεόφραστο
-Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως ο χυμός του φυτού θεράπευε οφθαλμικά έλκη ενώ οι Πυθαγόριοι το ονόμαζαν <<ευνούχο>> επειδή ήταν πολύ διουρητικό και μείωνε την σεξουαλική επιθυμία.
-Σε ιερό της Ήρας στη Σάμο βρέθηκαν σπόροι του φυτού που χρονολογούνται από τον 7ο αιώνα π.Χ. Σύμφωνα με τον Διοσκουρίδη τον Πεδάνιο, το αγριομάρουλο διώχνει τις φιλήδονες εικόνες των ονείρων.
-Οι αρχαίοι Έλληνες μπορεί να θεωρούσαν πως το φυτό κατευνάζει τις «ζωηρές» σκέψεις, αλλά ευρήματα δείχνουν πως οι Αιγύπτιοι αντίθετα το θεωρούσαν αφροδισιακό. Τοιχογραφίες στην Αίγυπτο απεικονίζουν τον Μιν (θεό της γονιμότητας και της σεξουαλικότητας) να κρατά αγριομάρουλα. Για περισσότερο από ένα αιώνα οι αρχαιολόγοι αναρωτιόντουσαν γιατί ο Αιγύπτιος θεός κρατά το συγκεκριμένο φυτό που ηρεμεί και κατευνάζει την σεξουαλικότητα.
-Ο Ιταλός εθνοβοτανολόγος και ερευνητής Giorgio Samorini (1.) συντάκτης του περιοδικού <<Eleusis>> του Μουσείου Civico, παρατήρησε πως το φυτό που κρατά ο θεός είναι το Lactuca serriola. Ο Samorini εξέτασε τα συστατικά του χυμού του φυτού και ανακάλυψε πως το αγριομάρουλο δρα με δύο τρόπους ανάλογα με τη δοσολογία. Οι έρευνες του έδειξαν πως 1 γραμμάριο λακουκάριο έχει παυσίπονο και ηρεμιστική δράση. Σε υψηλότερη δόση όμως, 2 έως 3 γραμμαρίων, τα τονωτικά αποτελέσματα επικρατούν. Οι Αιγύπτιοι φαίνεται πως έπαιρναν το φυτό σε μεγαλύτερες δόσεις με αποτέλεσμα την τόνωση.
-Τον Μεσαίωνα το συνιστούσαν σαν ελαφρύ υπνωτικό.Το χρησιμοποιούσαν επίσης σε ασθένειες που εκδηλώνονται με σπασμούς, όπως το άσθμα, ο κοκίτης, το μόνιμο άγχος, η ταχυκαρδία και η υστερία αλλά ακόμα και στη θεραπεία ακροχορδώνων (κρεατοελιών).


ΧΡΗΣΗ
-Λαμβάνεται εσωτερικά για τη θεραπεία της αϋπνίας, του άγχους, των νευρώσεων, της υπερκινητικότητας των παιδιών, του ξηρού βήχα, του κοκίτη, των ρευματικών πόνων. Οι περιεκτικότητα στην ουσία lactucarium είναι χαμηλή στα νεαρά φυτά και πιο υψηλή όταν το φυτό είναι ανθισμένο. Θεραπευτικά χρησιμοποιείται ο γαλακτώδης χυμός σε διάφορα σκευάσματα. Έγχυμα από φρέσκα ή αποξηραμένα ανθοφόρα φυτά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί.
-Το ώριμο φυτό είναι ελαφρώς τοξικό.Θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή και ποτέ χωρίς την επίβλεψη ενός ειδικευμένου ιατρού. Ακόμη και κανονικές δόσεις μπορεί να προκαλέσουν υπνηλία, ενώ η περίσσεια ανησυχία και η υπερβολική δόση μπορεί να προκαλέσει θάνατο από καρδιακή παράλυση. Το λάδι από τους σπόρους λέγεται ότι διαθέτει αντιπυρετικές και υπνωτικές ιδιότητες. Ένα ομοιοπαθητικό φάρμακο είναι κατασκευασμένο από το φυτό. Χρησιμοποιείται στη θεραπεία της χρόνιας καταρροής, του βήχα, στο πρησμένο συκώτι, στον μετεωρισμό και στις παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος. 

(1.)Samorini G. Il dio egiziano Min e la lattuga. Un contributo etnobotanico a un enigma dell'egittologia . Archeologia Africana, Centro Studi Archeologia Africana, Museo Civico di Milano, , 2003-04, vol. 9-10, pp. 73–84.

Χρυσούλα Ανέστη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου