Το Φυσικά εκ φύσεως δεν θεραπεύει ανίατες ασθένειες ούτε δίνει ιατρικές συμβουλές και ο χαρακτήρας του είναι καθαρά ενημερωτικός. Αυτό που κάνουμε είναι να μοιραζόμαστε με αγάπη και σεβασμό πληροφορίες, προσφέροντας και ανταλλάσσοντας γνώσεις. Καλή πλοήγηση!

Τρίτη, 19 Ιουλίου 2016

Αγιόξυλο, γουαϊάκο, ιδιότητες και χρήσεις

Το βοτανικό του όνομα είναι Guaiacum officinale και ανήκει στην οικογένεια των Ζυγοφυλλοειδών.
Αειθαλές δέντρο που φτάνει τα 10 μέτρα, ενδημικό της Καραϊβικής και της Νότιας Αμερικής. Το άνθος του είναι το εθνικό λουλούδι της Τζαμάϊκα. Τα φύλλα του είναι σύνθετα και από τα μπλε λουλούδια του με τα πέντε πέταλα παράγονται κίτρινο-πορτοκαλί φρούτα με κόκκινη σάρκα και μαύρους σπόρους.
Τα χρήσιμα μέρη του είναι η κοκκινοκαφέ ρητίνη του, που ρέει από τον φλοιό του, και το ξύλο του. Η ρητίνη του πωλείται σαν σκόνη κλεισμένη σε σκούρα μπουκάλια και που αν έρθει σε επαφή με τον αέρα γίνεται πράσινη. Το ξύλο του, που χρησιμοποιείται για την κατασκευή σκληρών ξύλινων αντικειμένων όπως οι μπάλες του μπόουλινγκ, πωλείται σε μορφή ροκανιδιού και έχει μια ανθώδη λεπτή μυρωδιά.

Το δέντρο μπήκε στην κόκκινη λίστα της IUCN σαν απειλούμενο είδος. Αιτία οι πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες του ξύλου και της ρητίνης του. Έγινε γνωστό τον 16ο αιώνα από την χρήση της ρητίνης του για την θεραπεία της σύφιλης.

Αργότερα χρησιμοποιήθηκε για την ανακούφιση και την θεραπεία πολλών ειδών αρθρίτιδας.

Τα ρητινικά οξέα του, καθιστούν το Αγιόξυλο ειδικό ίαμα για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, τους χρόνιους ρευματισμούς την ουρική αρθρίτιδα, την ανακούφιση του πόνου και της φλεγμονής. Η καθημερινή χρήση του μειώνει την επανεμφάνιση των φλεγμονών.

Δρα ως φλογιστικό, διεγερτικό, εφιδρωτικό και διουρητικό, αυξάνοντας τη θερμότητα του σώματος και την κυκλοφορία του αίματος. Επίσης, χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό για τη δευτεροβάθμια σύφιλη, ασθένειες του δέρματος και scrofula.

Η προτεινόμενη χρήση του είναι αυτή του αφεψήματος. Αφήστε ένα κουταλάκι του τσαγιού σε ένα φλιτζάνι νερό να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 15-20 λεπτά και πιείτε το όσο είναι ζεστό 3 φορές την ημέρα.

Ειρήνη Παληού
Βοτανοθεραπεύτρια

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΟΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ

Πηγές και Βιβλιογραφία


NATURAL MEDICINE, HOLISTIC LIFE PRESS

THE NEW HOLISTIC HERBAL, David Hoffman


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου