Το Φυσικά εκ φύσεως δεν θεραπεύει ανίατες ασθένειες ούτε δίνει ιατρικές συμβουλές και ο χαρακτήρας του είναι καθαρά ενημερωτικός. Αυτό που κάνουμε είναι να μοιραζόμαστε με αγάπη και σεβασμό πληροφορίες, προσφέροντας και ανταλλάσσοντας γνώσεις. Καλή πλοήγηση!

Κυριακή, 19 Ιουνίου 2016

Μαύρη η ξανθιά αυτή είναι η ωραιότερη μαρμελάδα σταφύλι.


Προετοιμασία: α) για την μαρμελάδα σταφύλι με μαύρο μοσχάτο: 20 λεπτά το καθάρισμα και άλλα 20 λεπτά για όλα τα υπόλοιπα. β) για την μαρμελάδα σταφύλι με ξανθιά σταφίδα: 20 λεπτά όλα μαζί. Αν η σταφίδα δεν είναι πολύ γλυκιά όταν την δοκιμάζετε, ακολουθήστε την ποσότητα
ζάχαρης της μαύρης. Εύκολες και γρήγορες συνταγές.
1η συνταγή: μαρμελάδα σταφύλι με μαύρα σταφύλια μοσχάτα

Υλικά (για 2 βαζάκια των 400 γραμ. περίπου)
1 κιλό σταφύλια μοσχάτα μαύρα (σκουροκόκκινα) με μεγάλες ρόγες
350 γραμ. ζάχαρη
—————–
50 γραμ. ζάχαρη
20 γραμ. πηκτίνη
3 κ.σ. λεμόνι

Ετοιμάζετε τα σταφύλια: Τα πλένετε, αφαιρείτε τις ρόγες απ’ τα κοτσάνια, τις κόβετε με μαχαίρι στη μέση και βγάζετε τα σπόρια. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι με το χέρι. Βάζετε επίσης ένα πιατάκι στην κατάψυξη για να ελέγξετε το δέσιμο της μαρμελάδας.
Κάνετε την μαρμελάδα: Σε άνετη φαρδιά κατσαρόλα και χαμηλή φωτιά βάζετε τη ζάχαρη να λιώσει και να γίνει σιρόπι (5 λεπτά). Προσθέτετε τα κομμένα σταφύλια και δυναμώνετε τη φωτιά σε μέτρια. Σκεπάζετε, φέρνετε σε σημείο βρασμού και μαγειρεύετε για 10 λεπτά, ανακατεύοντας 1-2 φορές και ξαφρίζοντας την μαρμελάδα, αν χρειάζεται.

Σε μπολ αναμιγνύετε την υπόλοιπη ζάχαρη με την πηκτίνη και προσθέτετε το μείγμα στην μαρμελάδα καθώς και τον χυμό λεμονιού. Βράζετε για 3 λεπτά -αν έχετε θερμόμετρο ελέγξτε την θερμοκρασία: η μαρμελάδα πρέπει να πιάσει τους 100 βαθμούς C. Αποσύρετε. Βάζετε λίγη στο παγωμένο πιατάκι και δημιουργείτε με το κουτάλι μια διαχωριστική γραμμή. Αυτή θα πρέπει να διατηρηθεί ανοιχτή, επιβεβαιώνοντας πως η μαρμελάδα έχει δέσει.
Αποθήκευση: Μεταφέρετε την έτοιμη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα (καθαρά βάζα που έχετε βάλει στους 100 βαθμούς C, στο φούρνο για 10-15 λεπτά). Διατηρήστε τα σε σχετικά δροσερό και σκιερό μέρος μέχρι να τα ανοίξετε και ακολούθως στο ψυγείο.
Σερβίρισμα: Κλασικά, πάνω στο βουτυρωμένο ψωμί, σε cheesecake ή σε κρέπες, με γιαούρτι ή παγωτό και όπου η γλύκα κρίνεται απαραίτητη -κάνει φυσικά και για νυχτερινές υπογλυκαιμίες. Όπως δε το κρασί, ταιριάζει ιδιαίτερα η μαρμελάδα σταφύλι και με τυριά.
2η συνταγή: μαρμελάδα σταφύλι με ξανθιά σταφίδα (άλλη μέθοδος)

Υλικά ((για 2 βαζάκια των 400 γραμ. περίπου)
1 κιλό σταφίδα λευκή (σταφύλια χωρίς σπόρια) με μεσαίες ρόγες
200 γραμ. ζάχαρη
100 ml νερό ή λευκό ημίγλυκο (επιδόρπιο) κρασί
——————-
50 γραμ. ζάχαρη
18-20 γραμ. πηκτίνη
50 ml χυμό λεμονιού

Ετοιμάζετε τα σταφύλια: Τα πλένετε-στραγγίζετε και αφαιρείτε τις ρόγες απ’ τα κοτσάνια. Τοποθετείτε ένα πιατάκι στην κατάψυξη για να ελέγξετε στο τέλος αν η μαρμελάδα έδεσε σωστά. Βάζετε τις ρόγες σε άνετη φαρδιά κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά, ρίχνετε τη ζάχαρη και το νερό ή το κρασί (αν το χρησιμοποιήσετε) και φέρνετε σε σημείο βρασμού (3-5 λεπτά). Ανακατεύετε, ξαφρίζετε αν χρειάζεται και σκεπάζετε την κατσαρόλα. Βράζετε (μέτρια φωτιά) για 5 λεπτά.

Με την βοήθεια κουτάλας ή με το εργαλείο για τον πουρέ (βλ. φωτό) πιέζετε τα σταφύλια μέσα στο υγρό μείγμα. Καθώς έχουν μαλακώσει, θα σπάσουν κατά το δυνατόν, ελευθερώνοντας έτσι μέρος απ’ τον χυμό τους -δεν τα πολτοποιείτε ωστόσο, γιατί το φρούτο στην έτοιμη μαρμελάδα θα πρέπει να φαίνεται (1 λεπτό). Ξανασκεπάζετε την κατσαρόλα και βράζετε για άλλα 4-5 λεπτά.
Σε μπολ αναμιγνύετε την υπόλοιπη ζάχαρη (50 γραμ.) με την πηκτίνη και προσθέτετε το μείγμα στην μαρμελάδα. Ρίχνετε και τον χυμό του λεμονιού. Βράζετε για 3 λεπτά -αν έχετε θερμόμετρο ελέγξτε τη θερμοκρασία: η μαρμελάδα θα πρέπει να πιάσει τους 100 βαθμούς C. Αποσύρετε και ελέγχετε με το παγωμένο πιατάκι αν η μαρμελάδα έχει δέσει, όπως στην προηγούμενη συνταγή.
Αποθήκευση: Μεταφέρετε σε αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνετε και τα διατηρείτε όπως παραπάνω.
Σερβίρισμα: Η μαρμελάδα σταφύλι με λευκή/ξανθιά σταφίδα είναι εξαιρετική για να συνοδεύσει τυριά με αλλαντικά. Ταιριάζει βέβαια και σε όλα τα γνωστά σερβιρίσματα της κατηγορίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου