Το Φυσικά εκ φύσεως δεν θεραπεύει ανίατες ασθένειες ούτε δίνει ιατρικές συμβουλές και ο χαρακτήρας του είναι καθαρά ενημερωτικός. Αυτό που κάνουμε είναι να μοιραζόμαστε με αγάπη και σεβασμό πληροφορίες, προσφέροντας και ανταλλάσσοντας γνώσεις. Καλή πλοήγηση!

Τρίτη, 24 Μαΐου 2016

Το περγαμόντο και οι γκουρμεδιές του.

Τι μπορώ να κάνω με φρέσκο περγαμόντο;

Πολλοί από εμάς έχουμε δοκιμάσει τσάι με γεύση περγαμόντο, ωστόσο οι περισσότεροι μάλλον δεν έχουμε καταναλώσει ποτέ το αυθεντικό φρούτο εξαιτίας της ιδιαίτερα πικρής για τον ουρανίσκο, όξινης γεύσης του. Τι μπορεί να κάνει κανείς με φρέσκο περγαμόντο; Χάρη στις χαρακτηριστικές αρωματικές νότες εσπεριδοειδών τους, τα αιθέρια έλαια και οι χυμοί των περγαμόντων συχνά εκχυλίζονται σε τσάγια, λικέρ, ακόμα και σε αρώματα. Ας δούμε τώρα πώς μπορείτε να τα συνδυάσετε!

Αρωματική ανάλυση: φρέσκο περγαμόντο

Στο Foodpairing, ξεκινάμε τις έρευνές μας για τα διάφορα συστατικά με μία ενδελεχή ανάλυση των αρωμάτων τους. Αυτές οι πληροφορίες μας δίνουν τη δυνατότητα να καθορίσουμε τους καλύτερους συνδυασμούς του φρέσκου περγαμόντου με βάση τα αρωματικά προφίλ και σύμφωνα με την αρχή ότι τα κοινά βασικά αρώματα ταιριάζουν καλά το ένα με το άλλο.

Τα αποτελέσματα της χημικής μας ανάλυσης για τα φρέσκα περγαμόντα έχουν οπτικοποιηθεί στον αρωματικό τροχό που είναι πολύ εύκολος στην κατανόηση. Όπως μπορείτε να δείτε, τα διαφορετικά μόρια αρωμάτων έχουν αναλυθεί, κατηγοριοποιηθεί και ονοματοδοτηθεί με πιο γενικές, πιο οικείες αρωματικές περιγραφές όπως επεριδοειδή, βοτανικά, αρώματα ξύλου, μπαχαρώδη και ανθικά.Τα φρέσκα περγαμόντα χαρακτηρίζουν δύο κυρίαρχα αρώματα: πρώτον, οι προφανώς συνδεδεμένες ουσίες τόσο του εσπεριδοειδούς, όσο και της φλούδας και δεύτερον, ένας συνδυασμός αρωμάτων που θυμίζει κίτρο και κορίανδρο. Πάρτε όμως μια βαθιά εισπνοή και θα αρχίσετε να ανακαλύπτετε κάποιες υποβόσκουσες βοτανικές νότες πεύκου, μαζί με μία ανθικότητα που θυμίζει τριαντάφυλλο.

Αν και πολύ όξινο για να καταναλωθεί μόνο του, οι χαρακτηριστικές κιτρικές νότες του περγαμόντου, παίζουν ιδιαίτερα καλά το ρόλο του καταλύτη[/quote

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ενισχύσουν τα πιο ήπια αρώματα των λεμονιών και των πορτοκαλιών, ενώ προσθέτουν εξαιρετική πολυπλοκότητα όταν συνδυάζονται με κουμ κουάτ και γιούζου. Τα περγαμόντα συνδυάζονται επίσης αρμονικά με φρέσκα βότανα , όπως ο βασιλικός, το δενδρολίβανο, το φασκόμηλο, ακόμα και το θυμάρι. Αυτό το αρωματικό εσπεριδοειδές έχει μία φυσική έλξη για έντονα, μεθυστικά μπαχάρια όπως η κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το κύμινο, το κάρδαμο και ο αστεροειδής γλυκάνισος. Άλλοι αρωματικοί συνδυασμοί περιλαμβάνουν την πιπερόριζα και το λεμονόχορτο. Δοκιμάστε αυτούς τους συνδυασμούς με περγαμόντο και θα αλλάξετε γνώμη για αυτό!

Σκουμπρί καπνιστό με ξύλο αχλαδιάς με γκουακαμόλε και βινεγκρέτ από περγαμόντο


Στρείδι με πουρέ από ψητή μελιτζάνα και περγαμόντο


Το Bergamot Cocktail με μπέρμπον, βερίκοκο, περγαμόντο και τυρί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου