Το Φυσικά εκ φύσεως δεν θεραπεύει ανίατες ασθένειες ούτε δίνει ιατρικές συμβουλές και ο χαρακτήρας του είναι καθαρά ενημερωτικός. Αυτό που κάνουμε είναι να μοιραζόμαστε με αγάπη και σεβασμό πληροφορίες, προσφέροντας και ανταλλάσσοντας γνώσεις. Καλή πλοήγηση!

Τετάρτη, 11 Μαΐου 2016

Μανιάτικος πασπαλάς.Ο περιφρονημένος και ξεχασμένος σήμερα από τους πολλούς πασπαλάς, αποτελούσε το “εθνικό” φαγητό των παλιών Μανιατών.Ήταν χυλός από σταρένιο αλεύρι, λάδι και νερό πρόχειρα καμωμένος, που έδινε εύκολη λύση στην κουρασμένη Μανιάτισσα για να χορτάσει τα πεινασμένα στόματα της πολυμελούς , συνήθως, φαμέλιας της.
Η βασική συνταγή είναι η εξής:
Βάζουμε σε μεγάλο τηγάνι 1/2 κούπα λάδι να κάψει (χωρίς να καπνίσει) και ρίχνουμε μέσα, ανακατεύοντας με ξύλινο κουτάλι, 8 κουταλιές αλεύρι.Όταν ροδίσει, προσθέτουμε ανακατεύοντας διαρκώς 4 κούπες νερό μέχρι να ψηθεί και να φουσκώσει ο πασπαλάς.
Αλατίζουμε το φαγητό και το σερβίρουμε ζεστό.
Έκαναν διάφορες παραλλαγές της βασικής συνταγής όπως τον κρεμμυδοπασπαλά που γινόταν με την προσθήκη ενός μεγάλου κρεμμυδιού κομμένου σε λεπτές ροδέλες και τσιγαρισμένου στο λάδι του τηγανιού.

Άλλη παραλαγή ήταν ο σκωτο-πασπαλάς, που περίμεναν με λαχτάρα να τον γευθούν όταν έσφαζαν τους χοίρους. Γινόταν από το συκώτι του ζώου κομμένο σε κομματάκια και τηγανισμένο στο λάδι του τηγανιού.
Στη συνέχεια έριχναν το αλεύρι και ετοίμαζαν τον πασπαλά όπως παραπάνω.
Όταν δεν είχαν συκώτι , έκοβαν μικρά κομματάκια από το χοιρινό κρέας, το τηγάνιζαν και έκαναν το χιουροπασπαλά. Υπήρχε και ο αρδικοπασπαλάς που τον έκαναν με τα συκωτάκια αρδικιών (ορτυκιών).

Από το βιβλίο της Κατερίνας Εξαρχουλέας-Γεωργιλέα “Γεύσεις Μάνης”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου