Το Φυσικά εκ φύσεως δεν θεραπεύει ανίατες ασθένειες ούτε δίνει ιατρικές συμβουλές και ο χαρακτήρας του είναι καθαρά ενημερωτικός. Αυτό που κάνουμε είναι να μοιραζόμαστε με αγάπη και σεβασμό πληροφορίες, προσφέροντας και ανταλλάσσοντας γνώσεις. Καλή πλοήγηση!

Τρίτη, 24 Μαΐου 2016

Ιατρική αρωματοθεραπεία

γράφει ο γιατρός Ν. Χρηστίδης


Η ιατρική αρωματοθεραπεία με επιστημονικές μεθόδους βασίζεται στην αντιστοιχία χημικής δομής και δράσης.
Αν και τα αιθέρια έλαια / αρωματικά φυτά είναι γνωστά και χρησιμοποιούνται εδώ και 6000 χρόνια

η σύγχρονη Επιστημονική έρευνα περιορίζεται στην βασική έρευνα στην φυτοχημεία δηλαδή στις βιολογικές ιδιότητες των αιθερίων ελαίων. 

Ειδικά σε ότι αφορά την λοιμωξιολογία (καταπολέμηση των λοιμώξεων). Όμως οι μελέτες για νέες εφαρμογές στον διατροφικό και φαρμακευτικό τομέα είναι σπάνιες. Επιπλέον, η διασπιστωμένη εργαστηρικά και κλινικά και αναγνωρισμένη θεραπευτική αποτελεσματικότητα των αιθερίων ελαίων στο πλαίσιο της παραδοσιακής ιατρικής συναντά τεράστιες δυσκολίες όχι μόνο να αξιολογηθεί επιστημονικά «ελλείψει μέσων» – “δει δη χρημάτων…” – αλλά και να αναγνωριστεί σε ένα αμιγές ιατρικό πλαίσιο εξ αιτίας της «ακατάλληλης” νομοθεσίας.

Η επιστημονική αρωματοθεραπεία αναδεικνύει την σύνθεση των αιθερίων ελαίων και τις αντίστοιχες ιατροφαρμακευτικές τους ιδιότητες.
Ο όρος «αρωματοθεραπεία» επινοήθηκε το 1928 από τον M. Gattefossé, ιδρυτή της επιστημονικής έρευνας στα αιθέρια έλαια. Στις αρχές του ’70 οι επιστημονικά θεμελιωμένες ανακαλύψεις ερευνητών και ιατρών πάνω στις θεραπευτικές ιδιότητες των αιθερίων ελαίων (όπως οι Valnet, Belaiche, Duraffourd, Sévelinge, Pellecuer, Pénoël, Franchomme, Mailhebiau,κλπ.), επέβαλλαν την επιστημονική αρωματοθεραπεία ως ιατρική του μέλλοντος και την απελευθερώσουν από την εικόνα της παραδοσιακής μη επιστημονικής χρήσης της.

Οι ερευνητές θέλησαν να της δώσουν μια επιστημονική αξία μελετώντας την σύνθεση των αιθερίων ελαίων και αποδίδοντας στα μόρια που περιέχουν τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.
Ένα αιθέριο έλαιο είναι ένα σύμπλεγμα μορίων λίγο πολύ γνωστών στον ιατρικό κόσμο. Πολλές κατηγορίες φαρμάκων περιέχουν συμπληρωματικά για αρωματισμό και αλλά και ως κύριο ενεργό συστατικό μόρια που βρίσκονται στα αιθέρια έλαια (ευακαλυπτόλη). Υπάρχει μάλιστα ολόκληρη σειρά φαρμάκων με βάση τα μόρια ευγενόλη, τερπινεόλη, πινένια, μενθόλη και τα αιθέρια έλαια τους σε διάφορες γαληνικές μορφές : σιρόπι, υπόθετα, χάπια, αλοιφές κλπ.

Στο πλαίσιο της επιστημονικής αρωματοθεραπείας προβάλουμε τις βιολογικές ιδιότητες βασιζόμενοι στην σύνθεση του αιθερίου ελαίου.
Ας πάρουμε για παράδειγμα την Ρίγανη που περιέχει υψηλές ποσότητες θυμόλης και καρβακρόλης, δύο μορίων που ανήκουν στην οικογένεια των φαινολών. Κανείς στον ιατρικό κόσμο ή στους βιολόγους δεν μπορεί να αρνηθεί την αντιβακτηριακή δράση των φαινολών και ιδιαίτερα της θυμόλης και της καρβακρόλης. Επομένως η επιστημονική αρωματοθεραπεία βασίζεται στις ιδιότητες των μορίων που περιέχονται στα αιθέρια έλαια με διαπιστωμένη δράση στην καταπολέμηση παθογόνων μικροοργανισμών.
Για όλους αυτούς τους λόγους πραγματοποιούμε έρευνες σε επιστημονικά εργαστήρια για να αποδείξουμε την δράση των αιθερίων ελαίων στις λοιμώξεις. Και αν πράγματι αναζητούμε μια εναλλακτική λύση για τα αντιβιοτικά για να λύσουμε το πρόβλημα της ανθεκτικότητας των μικροβίων δεν πρέπει να ξεχνάμε τα αιθέρια έλαια. Είναι οι καλύτεροι υποψήφιοι για να διαδεχθούν τα αντιβιοτικά.
Έχουμε μελετήσει την δράση των αιθερίων ελαίων με έρευνες in vitro σε κάθε είδους παθογόνο μικροοργανισμό είτε σε τυποποιημένα στελέχη είτε σε απομονωμένα από συγκεκριμένους ασθενείς. Μάλιστα είχαμε αποτελεσματικότητα ακόμα και σε στελέχη ανθεκτικά σε όλα τα αντιβιοτικά. Ορισμένα αποτελέσματα σε πολυανθεκτικά στελέχη χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου. δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικά περιοδικά και παρουσιάστηκαν σε επιστημονικά συνέδρια.
Οι έρευνα στην ιατρική αρωματοθεραπεία γίνεται σε συνεργασία με καθηγητές πανεπιστημίων εξειδικευμένων στον τομέα των αντιβιοτικών. Ορισμένοι απ’ αυτούς δεν γνώριζαν καθόλου τα αιθέρια έλαια, ποτέ δεν είχαν ακούσει για την δράση τους. Επίσης γίνονται τεστ για να δοκιμάσουμε τα αιθέρια έλαια σε συνεργασία με φοιτητές στο πλαίσιο της διπλωματικής τους εργασίας. Αρκετοί ερευνητές έμειναν έκπληκτοι με την ισχύ των αιθερίων ελαίων.

Σε τεστ σε αντιβιοτικά στο επιστημονικό ιδίωμα η αποτελεσματικότητα ενός αντιβιοτικού προσμετρείται σε logs. Συνήθως σε ένα τέταρτο της ώρας παρατηρούμε μια πτώση του βακτηριακού πληθυσμού της τάξης των 3-4 logs. Με τα αιθέρια έλαια παρατηρούμε πτώση 7 logs αμέσως. Οι παραδοσιακοί ερευνητές δεν πιστεύουν στα μάτια τους !
Η φαρμακευτική δράση των αιθερίων ελαίων μελετάται σε σχέση με την βιοχημική τους σύσταση. Πχ άλλα είναι πλούσια σε φαινόλες, άλλα σε αλκοόλες, σε αλδεΰδες κοκ έτσι ώστε να αποκτηθεί μια γενική ιδέα για την αποτελεσματικότητα κάθε βιοχημικής οικογένειας.
Τα αποτελέσματα των ερευνών παρουσιάζονται σε επιστημονικά συνέδρια.
Τα τελευταία 5 χρόνια διεξάγονται μελέτες κυρίως σε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, την τοξικότητα των αρωματικών φυτών και των αιθερίων ελαίων.
Μελετούμε την γενοτοξικότητα των αιθερίων ελαίων σε εργαστηριακά μοντέλα, τύπου Drosophila melanogaster (μύγα των φρούτων) και σαλμονέλα και προς μεγάλη μας έκπληξη ανακαλύψαμε ότι τα περισσότερα από τα αιθέρια έλαια που δοκιμάσαμε όχι μόνο δεν είχαν γενετική τοξικότητα αλλά αντίθετα είχαν αντιγενοτοξική δράση. Δηλαδή, προλαμβάνουν και διορθώνουν τις γενετικές ανωμαλίες που προέρχονται από μεταλλάξεις. 
Εκπληκτικό εύρημα σε ότι αφορά τις νεοπλασίες.
Τα αιθέρια έλαια δρουν με πολλούς τρόπους για να διορθώσουν τις μεταλλάξεις, είτε σταματώντας τις είτε προλαμβάνοντας τες.
Οι επιστημονικές έρευνες πάνω στην δράση των αιθερίων ελαίων είναι περιορισμένες. Υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι :
1) Το κόστος
2) Η διαφορά ανάμεσα στην αγγλική αρωματοθεραπεία που είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο και την γαλλική (Επιστημονική ή ιατρική) αρωματοθεραπεία. Στην αγγλική αρωματοθεραπεία τα αιθέρια έλαια δεν λαμβάνονται από το στόμα και χρησιμοποιούνται κυρίως τοπικά ή με μασάζ κυρίως για ευεξία και όχι για καθαρά ιατρικούς λόγους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου