Το Φυσικά εκ φύσεως δεν θεραπεύει ανίατες ασθένειες ούτε δίνει ιατρικές συμβουλές και ο χαρακτήρας του είναι καθαρά ενημερωτικός. Αυτό που κάνουμε είναι να μοιραζόμαστε με αγάπη και σεβασμό πληροφορίες, προσφέροντας και ανταλλάσσοντας γνώσεις. Καλή πλοήγηση!

Κυριακή, 22 Μαΐου 2016

Αριστολοχία ενδείξεις, ιδιότητες και προφυλάξεις.
Η Αριστολοχία είναι ένα μεγάλο γένος φυτών με πάνω από 500 είδη, που ανήκουν στην οικογένεια Aristolochiaceae. Σε πολλά θεματικά λεξικά αναφέρεται ότι το βοτανικό όνομα Αριστολοχία προήλθε από τις ελληνικές λέξεις "άριστος", και λοχεία (τοκετός). 
Η λέξη αριστολοχία σημαίνει "άριστη γέννα" και αναφέρεται στη παραδοσιακή χρήση του φρέσκου χυμού του φυτού για την πρόκληση τοκετού. Η ινδική ρίζα χρησιμοποιήθηκε στον τοκετό. Στην Αγγλία, ήταν γνωστή σαν birthwort και χρησιμοποιήθηκε για τον ίδιο σκοπό.

Χρησιμοποιείται η ρίζα και το ρίζωμα του φυτού τα οποία μαζεύονται το φθινόπωρο και δρα ως διεγερτικό του πεπτικού, τονωτικό και εφιδρωτικό. Η κύρια δράση του φυτού είναι στη θεραπεία της δυσπεψίας, της ναυτίας, του κολικού και σε διάφορα προβλήματα του πεπτικού.

Αριστολοχία (Aristolochia elegans)


Αριστολοχία - Aristolochia spp.

Η Αριστολοχία είναι ένα μεγάλο γένος φυτών με πάνω από 500 είδη, που ανήκουν στην οικογένεια Aristolochiaceae. Είναι ένα γένος με αειθαλή και φυλλοβόλα ξυλώδη κλήματα και ποώδη πολυετή. Είδη της Αριστολοχίας έχουν βρεθεί σε όλον τον κόσμο. Εξαπλώνονται και εμφανίζονται σε πολλά διαφορετικά κλίματα, αλλά όχι στην Αυστραλία. Τα πιο διακοσμητικά από αυτά (Aristolochia elegans, Αristolochia gigantea) κατάγονται από την Βραζιλία.

Ο λείος βλαστός τους είναι κάθετος ή κάπως στριφτός. Τα απλά φύλλα είναι εναλλασσόμενα και κυκλικά, μεμβρανώδη, και αναπτύσσονται επάνω στους μίσχους. χωρίς συγκεκριμένη διάταξη.

Τα λουλούδια αναπτύσσονται στις μασχάλες του φύλλου. Είναι φουσκωτά και σφαιροειδή στη βάση, συνεχίζουν σα μακρύς σωλήνας στο περιάνθιο, καταλήγοντας σε έναν έντονα χρωματισμένο λοβό με σχήμα γλώσσας. Δεν υπάρχουν καθόλου πέταλα (που να σχηματίζουν τη στεφάνη κάλυκα άνθους). Αυτά τα λουλούδια έχουν έναν εξειδικευμένο μηχανισμό γονιμοποίησης. Τα φυτά είναι αρωματικά και η ισχυρή τους μυρωδιά προσελκύει τα έντομα. Το εσωτερικό μέρος του περιάνθιου σωλήνα είναι καλυμμένο με τρίχες, που δρουν σαν εντομοπαγίδες. Αυτές οι τρίχες μαραίνονται έπειτα, απελευθερώνοντας το έντομο, που έχει ήδη καλυφθεί με τη γύρη.

Τα λευκά πρασινωπά λουλούδια έχουν σωληνοειδή μορφή σε σχήμα ς που κυρτώνει προς τα έξω σχηματίζοντας χοάνη στο στόμιο και θυμίζει ολλανδική πίπα του 19ου αιώνα (όπως η πίπα του Sherlock Holmes). Τα περισσότερα είδη της Αριστολοχίας αποκαλούνται γενικά pipe vines ή Dutchman's pipes για αυτόν τον λόγο. Η εσωτερική επιφάνεια του στομίου του "σωλήνα" καλύπτεται με ένα πορφυρό-καφετί σχέδιο που θυμίζει εμπριμέ βαμβακερό ύφάσμα (κάμποτο, ή τσίτι) απ' όπου είναι εμπνευσμένο αυτό το κοινό όνομα του είδους "calico flower - λουλούδι βαμβακερού υφάσματος". 


Το όνομα "πίπα του Ολλανδού" χρησιμοποιείται συνήθως για ένα άλλο είδος, το Aristolochia. durior, που είναι ένα πιο ανθεκτικό φυτό, ενδημικό στις νοτιοανατολικές Πολιτείες της Αμερικής. Έχει μικρότερο άνθος και δεν είναι τόσο εντυπωσιακό όσο το κοινό "calico flower" (Aristolochia elegans) αλλά γίνεται μεγάλο κλήμα και είναι εξίσου σημαντικό, όπως όλα τα είδη Αριστολοχίας σαν πηγή τροφής για τις προνύμφες πολλών ειδών πεταλούδας.

Ένα είδος Αριστολοχίας (Aristolochia clematitis), λέγεται κοινά στα αγγλικά Birthwort (βοτάνι της γέννας). Είναι ένα ποώδες φυτό της οικογένειας Aristolochiaceae, το οποίο είναι ενδημικό της Ευρώπης. Τα φύλλα του έχουν σχήμα καρδιάς και τα άνθη είναι σωληνοειδή με απαλό κίτρινο χρώμα. Το Birthwort δινόταν στις γυναίκες στη προσπάθεια να αποβάλουν τον πλακούντα μετά τη γέννα, αλλά καθώς το αριστολοχικό οξύ αποτελεί δηλητήριο, οδήγησε στο θάνατο κάποιες από αυτές τις γυναίκες. 


Παρ' όλ' αυτά, το αριστολοχικό οξύ θεωρείται ότι γιατρεύει τις πληγές ή τα τσιμπήματα των φιδιών με θεαματικό τρόπο. Αφεψήματα από Αριστολοχία κινητοποιούν την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων και αυξάνουν τη δραστηριότητά τους. Επιπλέον, η Αριστολοχία περιέχει ένα απολυμαντικό που στραγγίζει τα υγρά των πληγών. Γι' αυτό και η Αριστολοχία εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τους αρχαίους Αιγυπτίους, τους Έλληνες και τους Ρωμαίους.

Ενώ ήταν ο Διοσκουρίδης, τον 1ο αιώνα μ.Χ., που πρώτος συνιστούσε το φυτό σαν βοήθημα στον τοκετό, η χρήση του για τα δεινά των γυναικών (στους γυναικείους πόνους) "ορίζεται" από τις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. Εκείνη την περίοδο, ο Ιπποκράτης το θεωρούσε χρήσιμο στη θεραπεία γυναικών που έπασχαν από έλκη ή πόνους στα πλευρά. 


Ο Θεόφραστος (372-286 π.Χ.) αναφέρει ότι το φυτό χρησιμοποιούνταν για να θεραπεύει ανωμαλίες της μήτρας, δαγκώματα ερπετών και πληγές στο κεφάλι. Ο Πλίνιος, σύγχρονος του Διοσκουρίδη, πίστευε ότι, αν λαμβάνονταν με βοδινό κρέας αμέσως μετά από τη σύλληψη, η Αριστολοχία θα επισφράγιζε τη βεβαιότητα της γέννησης ενός αρσενικού παιδιού. Σύμφωνα με τον Θεόφραστο, γερό μελίρρυτο κρασί, στο οποίο είχαν προστεθεί κομμάτια από τη ρίζα της Αριστολοχίας, προκαλούσε ύπνο.

Μεταλλάξεις σε χιλιάδες γονίδια, οι οποίες οδηγούν τελικά στην εμφάνιση καρκίνου των νεφρών, αποδεικνύεται ότι προκαλεί η αριστολοχία, ένα βότανο που χρησιμοποιούνταν στην αρχαία Ελλάδα για να διευκολύνει τη γέννα και καταναλώνεται σήμερα ευρέως στην Ασία για διάφορες παθήσεις.Τα φυτά του γένους Aristolochia, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 500 είδη, απαντώνται στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου και χαρακτηρίζονται από τα όμορφα σωληνοειδή άνθη τους, τα οποία θυμίζουν ανθρώπινη μήτρα.

Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετά είδη, δύο από τα οποία, η αριστολοχία η κρητική (Aristolochia cretica) και η αριστολοχία η στρογγυλή (Aristolochia rotunda) είναι ενδημικά είδη.

Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τις αριστολοχίες για να διευκολύνουν τον τοκετό, ενώ αργότερα το φυτό άρχισε να χρησιμοποιείται στην Κίνα και ως παυσίπονο για τους πόνους της περιόδου και της αρθρίτιδας.

Ακόμα και σήμερα, το βότανο χρησιμοποιείται ευρέως στην Ασία σε προϊόντα για την απώλεια βάρους και διάφορες παθήσεις. Προηγούμενη μελέτη είχε δείξει μάλιστα ότι το ένα τρίτο των κατοίκων της Ταϊβάν είχαν καταναλώσει αριστολοχία ως βότανο το διάστημα 1997-2003.

Σήμερα, τα προϊόντα αριστολοχίας απαγορεύονται στην Ταϊβάν και άλλες χώρες, καθώς διαπιστώθηκε ότι το φυτό μπορεί να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια, όπως συνέβη σε δεκάδες γυναίκες στο Βέλγιο που έπαιρναν συμπλήρωμα για απώλεια βάρους, καθώς και σε κατοίκους της περιοχής του Δούναβη που είχαν καταναλώσει σιτηρά επιμολυσμένα με σπόρους αριστολοχίας.

Τώρα, μελέτη του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης επιβεβαιώνει τις υποψίες ότι η αριστολοχία είναι και καρκινογόνος.

Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα καρκινικού ιστού από εννέα ασθενείς στην Ταϊβάν που είχαν καταναλώσει αριστολοχία και εμφάνισαν καρκίνο του νεφρού.

Οι αναλύσεις αποκάλυψαν ότι οι ασθενείς είχαν εμφανίσει μεταλλάξεις σε τουλάχιστον 1.500 γονίδια -ένας ακραία υψηλός αριθμός, υψηλότερος από ό,τι στους καπνιστές με καρκίνο του πνεύμονα.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο Science Translational Medicine μαζί με μια δεύτερη έρευνα, η οποία δείχνει ότι οι μεταλλάξεις που προκαλεί η αριστολοχία είναι διαφορετικές από αυτές που ανιχνεύονται σε ασθενείς με καρκίνο του νεφρού οι οποίοι δεν είχαν πάρει αριστολοχία.

Επιπλέον, οι ερευνητές παρουσιάζουν ενδείξεις ότι το βότανο ενδέχεται να συνδέεται και με τον καρκίνο του ήπατος.


Πηγές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου