Το Φυσικά εκ φύσεως δεν θεραπεύει ανίατες ασθένειες ούτε δίνει ιατρικές συμβουλές και ο χαρακτήρας του είναι καθαρά ενημερωτικός. Αυτό που κάνουμε είναι να μοιραζόμαστε με αγάπη και σεβασμό πληροφορίες, προσφέροντας και ανταλλάσσοντας γνώσεις. Καλή πλοήγηση!

Σάββατο, 23 Απριλίου 2016

Τι είναι η ρίζα κάβα (Piper methysticum)


Η ρίζα κάβα (Piper methysticum) είναι ένα ιθαγενές φυτό που συναντάται στον Ειρηνικό, όπως τα νησιά Φίτζι, την Χαβάη, την Τόνγκα και τα νησιά του Σολομώντα.

Η ρίζα κάβα, η οποία πίνεται όπως το τσάι, είναι πολύ δημοφιλής στο εξωτερικό και ο λόγος είναι ότι φέρεται να καταπολεμά το άγχος, το στρες και την έντονη ανησυχία.

Τα συστατικά που περιέχονται στην κάβα λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί ένα αναισθητικό. Όσοι το έχουν δοκιμάσει αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι με την πρώτη γουλιά νιώθεις τα χείλη και την γλώσσα σου να μουδιάζουν και τους μυς σου να χαλαρώνουν. Ανάλογα με την ποσότητα που θα καταναλώσετε, το αίσθημα αυτό μπορεί να κρατήσει από μερικές ώρες, μέχρι ολόκληρο το βράδυ και εκτός, αν το παρακάνετε, η κάβα δεν θα επηρεάσει την εγκεφαλική σας λειτουργία. Με λίγα λόγια, το σώμα μπορεί να χαλαρώνει, αλλά το μυαλό παραμένει καθαρό.

kava

Μπορεί αυτό το φυσικό αγχολυτικό να μην είναι εθιστικό και να μην έχει τις ίδιες επιπτώσεις στον οργανισμό με το αλκοόλ και τα χάπια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι τελείως άκακο.

Έρευνα που έγινε το 2002 από Γερμανούς επιστήμονες διαπίστωσε ότι η ρίζα κάβα μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο συκώτι. Ως αποτέλεσμα η ρίζα απαγορεύτηκε σε χώρες όπως η Γερμανία (αν και το 2014 ανακάλεσε την απαγόρευση), η Ελβετία και ο Καναδάς. Παρ' ολ' αυτά, οι αμερικανικοί οργανισμοί δεν βρήκαν ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία για την απαγόρευσή της και έχουν ήδη ανοίξει πολλά μπαρ, τα οποία σερβίρουν τσάι κάβα.

Αν και φυτική, όσοι καταναλώνουν κάβα αποφεύγουν να την ανακατεύουν με αλκοόλ. Σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν να ρωτήσετε τον γιατρό σας πριν την βάλετε στην καθημερινότητά σας και μην ξεχνάτε ότι πρέπει να έχετε μέτρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου