Το Φυσικά εκ φύσεως δεν θεραπεύει ανίατες ασθένειες ούτε δίνει ιατρικές συμβουλές και ο χαρακτήρας του είναι καθαρά ενημερωτικός. Αυτό που κάνουμε είναι να μοιραζόμαστε με αγάπη και σεβασμό πληροφορίες, προσφέροντας και ανταλλάσσοντας γνώσεις. Καλή πλοήγηση!

Τρίτη, 19 Απριλίου 2016

Μαγειρεύουμε παραδοσιακά με Τσερέπα.


1
Η τσερέπα είναι ένα τοπικό παραδοσιακό σκεύος μαγειρικής, ( Ιθάκης-Λευκάδας) που χρησιμοποιείται όπως ο ξυλόφουρνος και διατηρεί τη σωστή θερμοκρασία για να ψηθεί το φαγητό.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πήλινο καπάκι, με το οποίο σκεπάζουμε το μεταλλικό ταψί μέσα στο οποίο ψήνεται το φαγητό. Το καπάκι αυτό έχει κάποιες ιδιαίτερες προδιαγραφές κατασκευής. Είναι από πηλό που έχει ζυμωθεί μαζί με «τραγόμαλλο» (μαλλί γίδας) για αντοχή.

Η τσερέπα έχει μια μεταλλική στεφάνη στο κάτω χείλος της για ενίσχυση κι ένα χερούλι στο επάνω μέρος. Είναι ένα σκεύος μαγειρικής (ουσιαστικά πρόδρομος της γάστρας) που πλέον έχει εκλείψει.

Τσερέπα ή κουποτάψι 

2

Είναι ένα ταψί μεγαλύτερο από αυτό που χρησιμοποιούμε για το φαγητό σε διάμετρο και σε ύψος, με το στεφάνι του μεγαλύτερο σε ύψος για να χωράει πάνω τα κάρβουνα.
Στη ουσία είναι ένα μεταλλικό καπάκι που σκεπάζουμε το κυρίως ταψί με το φαγητό. Σκεπάζουμε το ταψί με το μεταλλικό αυτό σκέπασμα, το λεγόμενο κουποτάψι .
Όταν χρησιμοποιήσουμε κουποτάψι βάζουμε κάρβουνα κάτω από το κυρίως ταψί με το φαγητό και κάρβουνα από πάνω στο καπάκι και ψήνουμε χωρίς να ανοίξουμε το φαγητό καθόλου για να μην βγουν οι ατμοί του και χάσει το κοτόπουλο τη νοστιμιά του.
Αυτή τη τσερέπα ή κουποτάψι , μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε οπουδήποτε (στο τζάκι, στο μπάρμπεκιου, στην αυλή κ.τ.λ.π. και σε όποιο φαγητό δεν θέλει ξεσκέπασμα (αρνί-χοιρινό κ.τ.λ.π.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου