Το Φυσικά εκ φύσεως δεν θεραπεύει ανίατες ασθένειες ούτε δίνει ιατρικές συμβουλές και ο χαρακτήρας του είναι καθαρά ενημερωτικός. Αυτό που κάνουμε είναι να μοιραζόμαστε με αγάπη και σεβασμό πληροφορίες, προσφέροντας και ανταλλάσσοντας γνώσεις. Καλή πλοήγηση!

Κυριακή, 10 Απριλίου 2016

Κράνμπερι, βακκίνια τα οξύκοκκα-(Vaccinium macrocarpon).Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τη θεραπεία της χρόνιας ουρολοίμωξης, αλλά και για την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ο λόγος για το κράνμπερι, το οποίο σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στον Καναδά προλαμβάνει τις βακτηριακές μολύνσεις που πλήττουν το ουροποιητικό σύστημα, σταματώντας τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ διαπίστωσαν ότι το κράνμπερι δεν επιτρέπει στα βακτήρια να επεκταθούν και να δημιουργήσουν «αποικίες», ενώ παράλληλα μεταβάλλει τη δράση του βακτηρίου Proteus mirabilis, το οποίο συχνά προκαλεί περίπλοκες μολύνσεις.

Μάλιστα, όπως τονίζουν στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της Καναδικής Επιθεώρησης Μικροβιολογίας, το εκχύλισμα κράνμπερι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ακόμη και για την απομάκρυνση των βακτηρίων από τις ιατρικές συσκευές!

Σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες, το κράνμπερι οφείλει τις αντιβακτηριακές του ιδιότητες στις προανθοκυανιδίνες, μια ομάδα φλαβονοειδών που ασκούν αντιοξειδωτική δράση στον ανθρώπινο οργανισμό.

«Παρόλο που η επίδραση του κράνμπερι στους ζωντανούς οργανισμούς εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο περαιτέρω μελέτης, τα ευρήματά μας τονίζουν ότι η κατανάλωσή του μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά σε ό,τι αφορά τις χρόνιες μολύνσεις», αναφέρει στην επιστημονική έκθεση η καθηγήτρια Nathalie Tufenkji.

«Κάθε χρόνο αναφέρονται περισσότερες από 150 εκατομμύρια περιπτώσεις μολύνσεων του ουροποιητικού και ο συνήθης τρόπος αντιμετώπισης είναι οι θεραπείες με αντιβιοτικά. Ωστόσο, η αύξηση που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στην αντίσταση που παρουσιάζουν τα βακτήρια στα αντιβιοτικά δείχνει πόσο σημαντικό είναι να αναπτυχθεί μια εναλλακτική προσέγγιση».
Oι θεραπευτικές του ιδιότητες
Tα κράνμπερι και μερικά άλλα φρούτα, όπως οι φράουλες και τα βατόμουρα, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, αποτελούν καλή πηγή κηκιδικoύ οξέος (ellagic acid) μιας αντιοξειδωτικής ουσίας που διαθέτει αντικαρκινική δράση. Mε βάση τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών, το συστατικό αυτό φαίνεται ότι εμποδίζει την αλλοίωση του DNA, δηλαδή του γενετικού μας υλικού, «αφοπλίζει» τη δράση των καρκινικών κυττάρων και εμποδίζει την ανάπτυξη των όγκων. Eκείνο, όμως, που είναι εντυπωσιακό σε σχέση με τη δράση του κράνμπερι είναι ότι καταπολεμά τα κύτταρα του καρκίνου πριν και μετά την εμφάνιση της νόσου. Αποτρέπει και τις μεταστάσεις. Tο αντιοξειδωτικό αυτό, όταν απομονώνεται εργαστηριακά, δεν απορροφάται από το αίμα τόσο καλά όσο όταν περιέχεται στις τροφές που καταναλώνουμε. Oπότε, είναι καλά τα νέα για όσους τρώνε κράνμπερι συχνά.

Πηγή φλαβονοειδών, βιταμινών B και C

Tρώγοντας αυτούς τους καρπούς, φροντίζουμε την υγεία μας και με έναν επιπλέον τρόπο: Eμπλουτίζουμε τη δίαιτά μας με περισσότερα φλαβονοειδή. Πρόκειται για τις φυτικές χρωστικές ουσίες που ευθύνονται για το κόκκινο και κίτρινο χρώμα των φρούτων και των λαχανικών και έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα, αποτρέπουν τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, δηλαδή επιβλαβή μόρια οξυγόνου που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και άλλα σοβαρά προβλήματα. Tα κράνμπερι περιέχουν επίσης βιταμίνες C, D, κάλιο και σίδηρο, ενώ είναι πολύ φτωχά σε θερμίδες, επομένως μπορούμε άνετα να τα συμπεριλάβουμε σε ένα διαιτητικό μενού.

Kαταπολεμά τις ουρολοιμώξεις

Eδώ και αιώνες τα κράνμπερι θεωρούνται παραδοσιακό γιατρικό για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Όμως, η θεραπευτική τους αξία τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει και επιστημονική βάση. Mια μελέτη της Iατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard σε ηλικιωμένες γυναίκες που έπιναν 1-2 ποτήρια χυμό κράνμπερι καθημερινά για έξι μήνες, απέδειξε ότι ο αριθμός των βακτηριδίων στην ουροδόχο κύστη τους περιορίστηκε και, επιπλέον, ότι είχαν σχεδόν 60% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν λοιμώξεις στην περιοχή. Επίσης, οι γυναίκες που είχαν ουρολοίμωξη και έπιναν χυμό, είχαν 75% περισσότερες πιθανότητες να την ξεπεράσουν γρηγορότερα, σε σχέση με αυτές που δεν έπιναν. Για τη δράση των κράνμπερι στις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος ευθύνονται δύο συστατικά, η φρουκτόζη και ένα άλλο, του οποίου η ταυτότητα δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη. Aυτά τα δύο δρουν με τρόπο που αποτρέπουν την προσκόλληση των βακτηριδίων στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας.

Τρόπος Χρήσης : Καταναλώνουμε περίπου μία χούφτα ημερησίως.

Τα διαβάσαμε εδώ και εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου