Το Φυσικά εκ φύσεως δεν θεραπεύει ανίατες ασθένειες ούτε δίνει ιατρικές συμβουλές και ο χαρακτήρας του είναι καθαρά ενημερωτικός. Αυτό που κάνουμε είναι να μοιραζόμαστε με αγάπη και σεβασμό πληροφορίες, προσφέροντας και ανταλλάσσοντας γνώσεις. Καλή πλοήγηση!

Πέμπτη, 7 Απριλίου 2016

Κολώνια της.....γιαγιάς!


Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, με τα πρώτα λουλούδια που έβγαζαν οι λεμονιές μας, η γιαγιά μου έφτιαχνε πάντα αυτήν την κολώνια, που τόσο πολύ της άρεσε. Όταν την ετοίμαζε, γέμιζε πάντα κι ένα μπουκαλάκι, το οποίο θα πήγαινε την Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ στην εκκλησία, για να τη ρίξει την άλλη μέρα, ο
παπα-Γιάννης στον Επιτάφιο.

Κολώνια λεμόνι ή νεράντζι
Υλικά
• 150 γραμ. άνθη λεμονιάς ή νεραντζιάς
• 9 - 10 φρέσκα τρυφερά φύλλα
• 450 - 500 γραμ. καθαρό οινόπνευμα ή βότκα
• 1 - 3 μέρη βρασμένο αποσταγμένο νερό, ανά 1 μέρος οινόπνευμα
• 1 βάζο χωρητικότητας 750 γρ.

Εκτέλεση
Βάζουμε τα λουλούδια με τα φύλλα σ' ένα μπολ και τα ξεπλένουμε καλά, αλλάζοντας δυο τρεις φορές το νερό.
Τα στραγγίζουμε σ' ένα τρυπητό και τ' απλώνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί, γυρίζοντάς τα κατά διαστήματα, για να στεγνώσουν τελείως.
Βάζουμε σε καλά πλυμένο βάζο τα λουλούδια με τα φύλλα (θα πρέπει να το γεμίζουν) και ρίχνουμε τόσο οινόπνευμα, που να γεμίσει το βάζο.
Το αφήνουμε σε σκιερό μέρος για μια εβδομάδα και έπειτα σουρώνουμε την κολώνια και αντικαταστούμε τα άνθη με ίση ποσότητα φρέσκα.
Τ' αφήνουμε κι αυτά για μια εβδομάδα να εκχυλιστούν, κι έπειτα σουρώνουμε την κολώνια.
Στη συνέχεια, την περνάμε από φίλτρο του καφέ για να καθαρίσει τελείως.
Βράζουμε όση ποσότητα αποσταγμένου νερού θέλουμε, (ίση ποσότητα νερού με το οινόπνευμα θα μας δώσει κολώνια 47° βαθμών, διπλάσια ποσότητα 32° και τριπλάσια περίπου 24°), το αφήνουμε να κρυώσει τελείως και το ρίχνουμε στην κολώνια. Ανακατεύουμε και μετά από δυο μέρες η κολώνια μας είναι έτοιμη.

-- Αν χρησιμοποιήσουμε βότκα που περιέχει 40° αλκοόλ, την αφήνουμε όπως είναι, ή ρίχνουμε νερό, σε αναλογία 1 μέρος βότκα προς 0,25 νερό, οπότε η κολώνια που θα προκύψει, θα είναι περίπου 32° βαθμών.

--Αν θέλουμε την κολώνια με πιο έντονο άρωμα, μπορούμε μαζί με τα λουλούδια και τα φύλλα, να βάλουμε και τη φλούδα (μόνο το κίτρινο μέρος) από μισό λεμόνι, ή να προσθέσουμε στο τέλος και 10 - 15 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμόνι.

-- Κάθε φορά που δοκιμάζουμε ένα νέο άρωμα, είναι καλύτερα να ελέγχουμε για τυχόν αλλεργική αντίδραση, βάζοντας πρώτα μια σταγόνα μέσα στην παλάμη μας. Αφού περιμένουμε μισή ώρα και δεν υπάρξει πρόβλημα, βάζουμε άλλη μια σταγόνα στην απ' έξω μεριά του χεριού, που είναι πιο ευαίσθητο μέρος, περιμένουμε για ακόμη μισή ώρα και τότε είμαστε σίγουρες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου