Το Φυσικά εκ φύσεως δεν θεραπεύει ανίατες ασθένειες ούτε δίνει ιατρικές συμβουλές και ο χαρακτήρας του είναι καθαρά ενημερωτικός. Αυτό που κάνουμε είναι να μοιραζόμαστε με αγάπη και σεβασμό πληροφορίες, προσφέροντας και ανταλλάσσοντας γνώσεις. Καλή πλοήγηση!

Πέμπτη, 21 Απριλίου 2016

Κίστος, το ευλογημένο φυτό των Ελλήνων Ολύμπιων θεών.Η ομορφιά των ανθών του κίστου και η πολύτιμη αρωματική τους ρητίνη προκάλεσαν την προσοχή των Μινωιτών καλλιτεχνών.

Ποιος δεν έχει θαυμάσει «το γαλάζιο πουλί» τη γνωστή τοιχογραφία στο ανάκτορο της Κνωσού(1550 π.Χ.); Εκεί βλέπουμε το γαλάζιο πουλί σε ένα τοπίο ολάνθιστο να χαίρεται τη ζωή και τη φύση. Η άνοιξη έχει λύσει τα δεσμά του χειμώνα. Στα βράχια βλέπουμε ανάμεσα σε ίριδες και άγρια ρόδα, τα ροζ άνθη του κίστου που μαζί με το γαλάζιο πουλί συνθέτουν μια αρμονική απεικόνιση της χαράς της ζωής-Ο Κίστος ή λάδανο, το ρόδο των βράχων είναι το ευλογημένο φυτό των Ελλήνων Ολύμπιων θεών. Κατά το μύθο, έγινε κάποτε συμβούλιο των θεών για να αποφασισθεί ποιά φυτά θα είναι θεραπευτικά. Οι θεοί τότε όρισαν τον κίστο ως θεραπευτικό για τα τραύματα των πολεμιστών στη μάχη.Οι θεές όμως διαφώνησαν, γιατί πίστευαν ότι αυτό το λεπτό ρόδινο άνθος ήταν ιδανικό για τον καλλωπισμό τους. Έτσι έγινε ένας συμβιβασμός και στον Κίστο δόθηκαν και οι δύο ιδιότητες και η θεραπευτική και η καλλυντική.

-Το φυτό αυτό είναι ένας αυτοφυής χαμηλός, φρυγανώδης, πολυετής θάμνος, αρωματικός και πυκνός, που φέρει την ονομασία Cistus creticus (Κίστος ο Κρητικός) ή Cistus incanus.

‘Όλα τα μέρη του φυτού καλύπτονται από μονήρεις ή αστεροειδείς αδενώδεις τρίχες που παράγουν την κομμεορητίνη που αντιστοιχεί στο 'Λήδανο’’ του Ηροδότου, ή το ‘’Λάδανον ή Λήδον’' του Διοσκουρίδη.

-Η ρητίνη αυτή έχει χρώμα σκούρο καφέ, είναι αρωματική και με δυνατή, πικρή γεύση, χρησιμοποιείται δε, εκτός των άλλων, για την παραγωγή αιθέριου ελαίου με πολύ έντονο άρωμα.
Έχει φαρμακευτικές ιδιότητες και από αρχαιοτάτων χρόνων είχε χρησιμοποιηθεί, ενάντια στους λοιμούς της χολέρας, αλλά και ως αρωματική ουσία για θυμιάματα (είναι το μύρο της Βίβλου και αποτελεί ένα από τα 40 συστατικά του Αγίου Μύρου που φτιάχνεται κάθε 10 χρόνια στο Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολεως).Χρησιμοποιείτο και από τους Αιγύπτιους στην ταρίχευση των νεκρών.

-Περιηγητές και βοτανολόγοι, όπως ο Pierre Belon (1517-1564) και ο Joseph Pitton de Tournefort, που πέρασαν από την Κρήτη, ακολουθώντας τα μονοπάτια των αρχαίων βοτανολόγων (Διοσκουρίδη), μας δίνουν μαρτυρίες για το φυτό και τον τρόπο συλλογής του.
Ο Διοσκουρίδης (1ος αιώνας μ.Χ.) λοιπόν, αναφέρει ότι παλαιότερα το μάζευαν από τις τρίχες των κατσικιών που κατά τη διάρκεια της βοσκής κόλλαγε επάνω τους η αρωματική ρητίνη του Κίστου. Επάνω σε αυτό, μπορούμε να προσθέσουμε ότι η ψεύτικη γενειάδα των Φαραώ ήταν φτιαγμένη από τα γένια των τράγων που είχαν επάνω κολλημένο το λάδανο.

Ο Ηρόδοτος και μεταγενέστεροι Έλληνες και Ρωμαίοι συγγραφείς γράφουν ότι η λέξη λάδανο προέρχεται από τη ακκαδική λέξη «ladan» και σημαίνει το εκκριματώδες φυτό.
Ο Διοσκουρίδης περιγράφει λεπτομερώς τις ιδιότητές της ρητίνης ως εξής: «Το λάδανον δύναμιν έχει θεραπευτικήν, μαλακτικήν, αναστομωτικήν, ίστησι δε τας ρέουσας τρίχας μιγέν οίνω και σμύρνη και μυρσινίω ελαίω, ουλάς τε ευπρεπεστέρας ποιεί μετ' οίνου καταχριόμενον και ωταλγίας μεθ' υδρομέλιτος ή ροδίου εγχεομένου θεραπεύει».

Οι αρχαίοι χρησιμοποιούσαν λοιπόν το λάδανο σε θυμιάματα και αλοιφές, καθώς του απέδιδαν ποικίλες θεραπευτικές ιδιότητες: αντιρρευματικές, θερμαντικές, αντισηπτικές και στυπτικές ιδιότητες.
Ο Ρωμαίος γιατρός Celsus (25π.Χ. - 25μ.Χ.), μας παραδίδει ότι η ρητίνη αυτή χρησιμοποιείτο ως έμπλαστρο ακόμα και για κακοήθη σαρκώματα.

Ο Ορειβάσιος, βυζαντινός γιατρός, (4ομ.Χ αι.) παρασκεύαζε και αλοιφή με λάδανο κατά της τριχόπτωσης.
Ο Πέρσης ιατρός Αβικέννας, (980-1037 μ.Χ.), που ασχολήθηκε με την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, αναφέρει τη χρήση του λαδάνου για την αποσκλήρυνση του στομάχου και εντέρου και με τη μορφή αλοιφής για τη θεραπεία του σπλήνα.

-Από σύγχρονες έρευνες αποδείχθηκε ότι τα φύλλα του φυτού έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες από οποιοδήποτε άλλο φυτό στην Ευρώπη, με εκπληκτική ικανότητα καταστροφής των ελευθέρων ριζών, γιαυτό και πίνεται ως αφέψημα.
Τα κύρια χημικά συστατικά του είναι πινένιο (a-pinene) και καμφένιο (camphene).

(Το λάδανο δεν πρέπει να συγχέεται με το ‘’Λαύδανο’’ μια φαρμακευτική ουσία που περιέχει συστατικά του οπίου και το οποίο ήταν ευρύτατα διαδεδομένο τον 19ο αι., καθώς γιατροί και φαρμακοποιοί συνταγογραφούσαν ως "μαγικό ελιξίριο", ένα είδος αναψυκτικού που ονομαζόταν λάβδανο και ήταν ένα μείγμα οπίου και αλκοόλ. Αυτό το λάβδανο (λαύδανο) ανακούφιζε τον πόνο και έκανε το χρήστη να χαλαρώνει από τα προβλήματα του χωρίς όμως να τα λύνει, ήταν δε τόσο επικίνδυνο ώστε και μια μεγάλη δόση αρκούσε για να οδηγήσει στο θάνατο.)

-Το αρωματικό κόμμι του φυτού χρησιμοποιείται και στην αρωματοποιία, σα νότα βάσης αλλά και ως σταθεροποιητής του αρώματος.
Από τον κίστο, παρασκευάζεται και το ανθοϊαμα του Μπάχ με την ονομασία rock rose. Το rock rose είναι ένα από τα πέντε ανθοϊάματα που απαρτίζουν το γνωστό rescue remedy. (ίαμα πρώτης βοήθειας), το οποίο βοηθά στην κατανίκηση κρίσεων πανικού .

Βιβλιογραφία
Θεόφραστος, Περί Φυτών Ιστορίας, Βιβλία Ι-IX,
Διοσκουρίδης Πεδάνιος Αναζαρβεύς, Περί απλών φαρμάκων, Ι-ΙΙ,
Καββάδας ∆., Βοτανικόν και Φυτολογικόν Λεξικόν σελ. 1934, Αθήνα, 1956.
Γεννάδιος Π.Γ. Λεξικό Φυτολογικό, σελ. 512, Αθήνα, 1914
Βολανάκης Ι., «Φαρμακευτικά και Αρωματικά Φυτά στον Αρχαίο Ελληνικό Κόσμο», 343-362, στο Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία και Τεχνική από την προϊστορική μέχρι την ελληνιστική περίοδο με έμφαση στην προϊστορική εποχή, Πρακτικά Συνεδρίου, 2004
httpa//www.iama.gr/ethno/Ladanobfiles/LadanobDemetzos.pdf:::http://www.iama.gr/ethno/Ladano_files/Ladano_Demetzos.pdf
The mythologists (Rania Tzain)


Tο τσάι του Κίστου είναι τρεις φορές πιο υγιεινό από το πράσινο τσάι . Προστατεύει την καρδιά τέσσερις φορές καλύτερα από το κόκκινο κρασί και είναι αντιοξειδωτικό είκοσι φορές ισχυρότερο από τον φρέσκο χυμό λεμονιών. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα των δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν από το ίδρυμα ‘’Lefo’’ στο Ahrensburg. Στη μελέτη τους, οι ερευνητές σύγκριναν διάφορα τσάγια, χυμούς και κρασιά ως προς τη δυνατότητά τους να εξουδετερώσουν τις αποκαλούμενες ελεύθερες ρίζες όπως οι περιβαλλοντικοί ρύποι και τα επιβλαβή υποπροϊόντα του μεταβολισμού.

Οι γνωστοί καταστροφείς των ελεύθερων ριζών είναι οι βιταμίνες Ε και οι χρωστικές ουσίες Γ, βήτα-καροτινών και τα φλαβονοειδή των βοτάνων. Εάν το σώμα δεν έχει αρκετά από αυτά τα αντιοξειδωτικά, οι τοξικές ουσίες μπορούν ελεύθερα να αναπτυχθούν και να προκαλέσουν πρόωρη γήρανση και ένα πλήθος διάφορων ασθενειών. Βλάπτουν, παραδείγματος χάριν, τα τοιχώματα των μικρών αιμοφόρων αγγείων. Σαν πρώτη βοήθεια, το σώμα πρέπει να παράγει χοληστερόλη για να επισκευάσει τις τρύπες - η άνοδος των επιπέδων χοληστερόλης είναι εντυπωσιακή. Γρήγορα η ροή αίματος εμποδίζεται - αρτηριοσκλήρωση, υψηλή πίεση αίματος και άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις είναι το αποτέλεσμα. 

Οι επιστήμονες του ιδρύματος Lefo ανακάλυψαν ότι ο Κίστος περιέχει έναν εξαιρετικά αποτελεσματικό συνδυασμό αντιοξειδωτικών: ήδη ένα ποτηράκι του συγκεντρωμένου τσαγιού έχει την ίδια επίδραση με μια καθημερινή δόση της βιταμίνης C (ασκορβικό οξύ). Εντούτοις, το φυτό του Κίστου είναι σε θέση να κάνει πολύ περισσότερο. Ο καθηγητής Claus Peter Siegers του πανεπιστημίου του Lubeck αποδεικνύει ότι ο Κίστος αποτοξινώνει το σώμα και αποβάλλει τα τοξικά βαριά μέταλλα που προέρχονται από τον καπνό των τσιγάρων, των οδοντικών σφραγισμάτων και της περιβαλλοντικής ρύπανσης. Στη μελέτη Sieger, οι καπνιστές έπιναν μόνο 50 ml τσάι Κίστου δύο φορές την ημέρα. Μετά από τέσσερις εβδομάδες, στο τέλος της εξέτασης, το επίπεδο καδμίου στο αίμα των συμμετεχόντων ήταν σημαντικά χαμηλότερο από πριν. 

Οι θεράποντες συμβουλεύουν ένα λίτρο τσαγιού Κίστου ημερησίως κατά τη διάρκεια της οδοντικής αποκατάστασης.
Το γεγονός ότι ο Κίστος είναι επίσης ευεργετικός για το ανοσοποιητικό σύστημα ανακαλύφθηκε στα εργαστηριακά τεστ από το Δρ Vinzenz Nowak από το Bad Iburg. Ήδη ένα φλιτζάνι του τσαγιού ημερησίως είναι ικανό για να υποκινήσει το ανοσοποιητικό σύστημα σημαντικά . Ο Δρ Frank Petereit δήλωσε στη διατριβή του στο πανεπιστήμιο Munster ότι ο Κίστος βοηθά σε πολλές μυκητιακές μολύνσεις όπως mycosis, candida albicans. Επίσης, άλλοι επιβλαβείς μικροοργανισμοί όπως τα βακτηρίδια κολοβακτηριδίου και ελικοβακτηρίδια , το τελευταίο των οποίων προκαλούν τη γαστρίτιδα, ελέγχονται από τον Κίστο. 

Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την εποχή μας επειδή η πίεση και η αυξανόμενη πίεση μέσω των περιβαλλοντικών ρύπων αποσταθεροποιούν την ευαίσθητη ισορροπία των χρήσιμων βακτηριδίων στο έντερο πολύ γρήγορα. Τα συμπτώματα είναι αργή πέψη, κόπωση και έλλειψη ενέργειας. Το τσάι του Κίστου τα εξαφανίζει όλα αυτά και υποστηρίζει την υγιή βακτηριακή πανίδα..
Ακόμα περισσότερο εντυπωσιακό είναι ότι το τσάι του Κίστου έχει μια πολύ ισχυρή αντιική επίδραση στους ιούς της γρίπης και ακόμη και στους ιούς πτηνών (H7N7 ). Αυτό ανακαλύφθηκε από τους βιολόγους του «Institut fur Molekulare Virologie «(» ίδρυμα μοριακής ιολογίας») Munster. Ο καθηγητής Stefan Ludwig του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Munster επισημαίνει ότι το καλύτερο είναι ότι το τσάι δεν βλάπτει τα σωματικά κύτταρα που επηρεάζονται από τον ιό. Αντίθετα με τις θεραπείες με τα αντιβιοτικά, ο ιός δεν αναπτύσσει οποιοδήποτε σημάδι αντίστασης.


Ο Κίστος αποτοξινώνει το σώμα και αποβάλλει τα τοξικά βαριά μέταλλα που προέρχονται από τον καπνό των τσιγάρων, των οδοντικών σφραγισμάτων και της περιβαλλοντικής ρύπανσης. Βοηθά τον οργανισμό να αντισταθεί σε πολλές μυκητιακές μολύνσεις όπως mycosis, candida albicans κ.λ.π. Επίσης, άλλοι επιβλαβείς μικροοργανισμοί όπως τα βακτηρίδια κολοβακτηριδίου και ελικοβακτηρίδια , το τελευταίο των οποίων προκαλούν τη γαστρίτιδα, ελέγχονται από τον Κίστο. Δίνει καθαρότερη και υγιέστερη χροιά ακόμη και σε δέρματα με ακμή και νευροδερματίτιδα αμέσως μετά από τέσσερις εβδομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου