Το Φυσικά εκ φύσεως δεν θεραπεύει ανίατες ασθένειες ούτε δίνει ιατρικές συμβουλές και ο χαρακτήρας του είναι καθαρά ενημερωτικός. Αυτό που κάνουμε είναι να μοιραζόμαστε με αγάπη και σεβασμό πληροφορίες, προσφέροντας και ανταλλάσσοντας γνώσεις. Καλή πλοήγηση!

Τετάρτη, 13 Απριλίου 2016

''Εαρινή'' κόπωση.....


Στην αρχή της άνοιξης, όταν αρχίζει να αλλάζει αισθητά ο καιρός, πολλοί άνθρωποι νιώθουν μια ανεξήγητη κούραση και ατονία αλλά και έλλειψη διάθεσης.
Πρόκειται για το σύνδρομο της εαρινής κόπωσης, το οποίο εκδηλώνεται κυρίως στις γυναίκες και σε όσους εργάζονται σε συνθήκες έντονου στρες και σχετίζεται με οργανικούς και ψυχολογικούς παράγοντες.
Το φαινόμενο αυτό φαίνεται να οφείλεται σε διαταραχές στο ανοσοποιητικό και στο ορμονικό σύστημα.(δεν έχουν διευκρινιστεί απόλυτα τα αίτια αυτού του συνδρόμου). Άλλες καταστάσεις που το προκαλούν είναι η έλλειψη σιδήρου και οι διαταραχές της αρτηριακής πίεσης, κυρίως η υπόταση.
Μελέτες έχουν δείξει ότι σχετίζεται και με τον κύκλο εναλλαγής φωτός- σκότους, ο οποίος επηρεάζει την παραγωγή μελατονίνης που έχει θεμελιώδη σημασία για τη ρύθμιση της διάθεσης.

Συμπτώματα
-Κούραση και καταβολή δυνάμεων
-Δυσκολία στο πρωινό ξύπνημα
-Αϋπνίες
-Πονοκέφαλοι
-Ανορεξία
-Αίσθημα ανησυχίας
-Αδυναμία συγκέντρωσης
-Κράμπες και διάφοροι μυϊκοί πόνοι
-Πεπτικές διαταραχές
-Δερματικά προβλήματα
-Υπερένταση

Αντιμετώπιση
Το «κλειδί» στην αντιμετώπιση του συνδρόμου της εαρινής κόπωσης είναι η σωστή διατροφή, ο επαρκής ύπνος και η άσκηση.
-Προτιμήστε τις ωμές και φυσικές τροφές (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, ξηρούς καρπούς). Περιέχουν υψηλότερη αναλογία σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, τα οποία λειτουργούν ευεργετικά για την τόνωση του οργανισμού. Μπορείτε επίσης σε συνεργασία με τον γιατρό σας να πάρετε κάποια διατροφικά συμπληρώματα.
Επειδή τα επίπεδα μαγνησίου -που ρυθμίζει τη δραστηριότητα των μυικών ινών- στο αίμα πέφτουν στο ελάχιστο την άνοιξη, φροντίστε να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο. Τέτοιες είναι οι ηλιόσποροι, ο σολομός και τα πράσινα λαχανικά.
-Προσπαθήστε να έχετε έναν επαρκή νυχτερινό ύπνο, ώστε να ξεκουράζεστε και να έχετε ενέργεια για την επόμενη μέρα.
-Βάλτε την καθημερινή ελαφριά σωματική άσκηση στην καθημερινότητά σας. Η καλύτερη άσκηση είναι το περπάτημα και εναλλακτικά το κολύμπι, που προσφέρει ευεξία στον οργανισμό μέσα από την παραγωγή των ενδορφινών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου