Το Φυσικά εκ φύσεως δεν θεραπεύει ανίατες ασθένειες ούτε δίνει ιατρικές συμβουλές και ο χαρακτήρας του είναι καθαρά ενημερωτικός. Αυτό που κάνουμε είναι να μοιραζόμαστε με αγάπη και σεβασμό πληροφορίες, προσφέροντας και ανταλλάσσοντας γνώσεις. Καλή πλοήγηση!

Τρίτη, 22 Μαρτίου 2016

Τροφές για υγιή δόντια και ούλα.


Ας δούμε 7 τροφές που μας βοηθούν να διατηρήσουμε τα ούλα και τα δόντια μας υγιή.

1. Τυρί
Το τυρί αποδεδειγμένα δυναμώνει τα δόντια και τα προστατεύει από τις χρωστικές που δημιουργούν καφεκίτρινες κηλίδες. Τα οξέα στο στόμα απο τροφές ή ποτά δημιουργούν διάβρωση της αδαμαντίνης και συνεπώς ευαισθησία, πόνο αλλά και πιο σκουρόχρωμα δόντια. Τρώγοντας ένα κομμάτι τυρί πριν απολαύσετε το κρασί σας , πριν πιείτε μια γουλιά αναψυκτικό τύπου cola ή πριν δαγκώσετε μια ντομάτα, βοηθά στην εξουδετέρωση των οξέων στο στόμα. Αυτό συμβαίνει διότι δαγκώνοντας τυρί δημιουργούμε ένα προστατευτικό στρώμα γύρω από το δόντι.
2. Πράσινο τσάι
Είναι το αγαπημένο πολλών γιατί διαθέτει πολλές ευεγρετικές ιδιότητες. Περιέχει μεταξύ άλλων φθόριο το οποίο ενδυναμώνει τον οδοντικό ιστό , καθώς και παρεμποδίζει την εγκατάσταση μικροβίων τα οποία είναι υπευθυνα για τερηδόνα. Γενικώς είναι αντιφλεγμονώδες που σημαίνει οτι μειώνει τις πιθανότητες δημιουργίας εστίας μικροβίων.
3. Αχλάδια
Πολλά φρούτα όπως το λεμόνι, το λάιμ και τα βατόμουρα, ενώ είναι ευεργετικά για την υγεία, μπορούν να βλάψουν τα δόντια εάν καταναλώνονται πολύ συχνά ,λόγω αυξημένης όξινσης. Και τα οξέα διαβρώνουν και λεπταίνουν το σμάλτο των δοντιών, καθιστώντας τα ευάλωτα. Από την άλλη, υπάρχουν φρούτα όπως τα αχλάδια που κάνουν καλό και στα δόντια ,καθώς έχουν πολύ νερό και η μάσηση τους παράλληλα καθαρίζει το στόμα μας από μικρόβια, ενισχύοντας τη ροη του σάλιου. Μελέτες δείχνουν πως η ποσότητα των παθογόνων μικροβίωνμειώνονται αισθητά μετά για την δημιουργία πλάκας στα δόντια.
4. Σαρδέλες
Οι σαρδέλες και γενικότερα τα ψάρια είναι τροφή πλούσια σε φώσφορο. Είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνουμε φώσφορο μέσω της διατροφής μας και ειδικότερα για νεαρά άτομα που βρίσκονται στην ανάπτυξη, καθώς αποτελεί δομικό στοιχείο των δοντιών μας .
7. Εσπεριδοειδή
Τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα γκρέιπφρουτ είναι όλα πλούσια σε βιταμίνη C, όπως καλά γνωρίζετε. Η βιταμίνη C είναι χρήσιμη για την υγεία των ούλων και για την αποφυγή προβλημάτων με το περιοδόντιο ( ουλίτιδες , περιοδοντίτιδες) .Τα ούλα παρέχουν στήριξη στα δόντια μέσω ινών κολλαγόνου . Το κολλαγόνο όμως, για να παρασκευαστεί από τον οργανισμό μας χρειάζεται τη βιταμίνη C , όπως έχει αποδειχτεί.
Από την άλλη , τα εσπεριδοειδή είναι αρκετά όξινα φρούτα και θα πρέπει μετά την κατανάλωση τους να μην βουρτσίσουμε τα δόντια μας για μισή ώρα περίπου. Αλλιώς υπάρχει πιθανότητα να βλάψουμε το ευάλωτο από τα οξέα σμάλτο. Το ίδιο ισχύει για όσους καταναλώνουν πολλά λεμόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου