Το Φυσικά εκ φύσεως δεν θεραπεύει ανίατες ασθένειες ούτε δίνει ιατρικές συμβουλές και ο χαρακτήρας του είναι καθαρά ενημερωτικός. Αυτό που κάνουμε είναι να μοιραζόμαστε με αγάπη και σεβασμό πληροφορίες, προσφέροντας και ανταλλάσσοντας γνώσεις. Καλή πλοήγηση!

Κυριακή, 6 Μαρτίου 2016

Σύμφυτο (Symphytum officinale), ιδιότητες, ενδείξεις, προφυλάξεις, χρήση.Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εσωτερική εφαρμογή του σύμφυτου πρέπει να γίνεται για μικρό χρονικό διάστημα και υπό τον αυστηρό έλεγχο γιατρού γιατί το βότανο είναι τοξικό, ειδικά κατά μακροπρόθεσμη λήψη.

Το βότανο το συναντούμε και με τις ονομασίες στεκούλι, χονδρούτσικο, πηκτή. Η λατινική του ονομασία είναι Symphytum officinale (Σύμφυτο το φαρμακευτικό) Είναι πολυετής πόα που φυτρώνει αυτοφυές σε υγρά λιβάδια, κοντά σε νερά, σε φράχτες και στις άκρες των δρόμων. Η ρίζα του έπειτα από χρόνια γίνεται σκούρα καφέ έως μαύρη εξωτερικά, υποκίτρινη εσωτερικά και είναι κολλώδης.

Τα φύλλα του είναι τραχιά, λογχοειδή με έντονη νεύρωση και τα άνθη μοβ σε σχήμα καμπανούλας.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού υπάρχουν στη ρίζα. στο ρίζωμα και τα φύλλα.

Οι ρίζες εξάγονται την άνοιξη ή το φθινόπωρο όταν το επίπεδο της αλλαντοϊνης που περιέχει το φυτό είναι στο μέγιστο. Τις κόβουμε στη μέση και τις ξηραίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία 40-60 βαθμών Κελσίου.

Τα συστατικά του βοτάνου είναι γλίσχρασμα, κόμμι, αλλαντοϊνη, τανίνη, αλκαλοειδή, ρητίνη και πτητικό έλαιο.

Παλιά στην Αγγλία ονόμαζαν το φυτό “knitbone” που σημαίνει «δένει κόκαλα» εξ αιτίας της παραδοσιακής χρήσης του για τη θεραπεία των καταγμάτων. Το σύμφυτο περιέχει αλλαντοϊνη που ενθαρρύνει την αύξηση των οστών, των χόνδρων και των μυϊκών κυττάρων. Όταν τοποθετείται στο συνθλιμμένο βότανο πάνω στο πάσχον άκρο, η αλλαντοϊνη απορροφάται από το δέρμα και επιταχύνει την επούλωση.

Παλιά το μπάνιο με σύμφυτο ήταν δημοφιλές μέσο για την επισκευή του υμένα και συνεπώς την «αποκατάσταση παρθενίας» πριν τον γάμο. Έτσι τουλάχιστον αναφέρεται στο Πλήρη Οδηγό Φαρμακευτικών Βοτάνων της Πηνελόπης Οντί.

Η θεραπευτική δράση του βοτάνου είναι επουλωτική, μαλακτική, στυπτική και αποχρεμπτική.

Οι εντυπωσιακές επουλωτικές ιδιότητες του σύμφυτου οφείλονται εν μέρει στην παρουσία της αλλαντοϊνης που περιγράψαμε πριν. Η πρόσθετη παρουσία άφθονου μαλακτικού γλισχράματος κάνει το σύμφυτο ένα ισχυρό θεραπευτικό ίαμα για το γαστρικό και δωδεκαδακτυλικό έλκος., την διαφραγματοκήλη (δια του οισοφαγικού τρήματος) και την ελκώδη κολίτιδα. Η στυπτικότητά του βοηθά στις αιμορραγίες όπου και αν εμφανίζονται. Έχει χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις βρογχίτιδας και ερεθιστικού βήχα, όπου καταπραΰνει και μειώνει τον ερεθισμό βοηθώντας ταυτόχρονα την απόχρεμψη.

Το σύμφυτο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε εξωτερικά στην επούλωση των τραυμάτων όπου βοηθά να σχηματισθεί σωστά ο ουλώδης ιστός. Θέλει όμως προσοχή όταν το τραύμα είναι βαθύ, γιατί η γρήγορη επούλωση εξωτερικά, χωρίς αυτό να έχει επουλωθεί πιο βαθιά θα μπορούσε να οδηγήσει σε σχηματισμό αποστήματος. Είναι ωφέλιμο για χρόνια κιρσώδη έλκη.

Συνδυάζεται με αλθαία και σπειραία για γαστρικά έλκη και φλεγμονές. Για βρογχικές παθήσεις συνδυάζεται με βήχιο, μαρρούβιο και ίνουλα.

Παρασκευάζεται ως αφέψημα. Ρίχνουμε 1-3 κουταλιές του φυτού σε 1 φλιτζάνι νερό και το σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά. Το ρόφημα το πίνουμε τρεις φορές την ημέρα.
πηγή

Το Σύμφυτο (Symphytum officinale) είναι πολυετές χόρτο που φυτρώνει στην Ευρώπη και στην Ασία. Είναι γνωστό από αιώνες ότι το σύμφυτο μαγικά επιταχύνει την επούλωση καταγμάτων, εξαρθρώσεων, διαστρεμμάτων, τεντωμάτων των τενόντων. Οι Ρωμαίοι στρατιωτικοί γιατροί το εφάρμοζαν μετά από σοβαρούς τραυματισμούς στο πεδίο της μάχης. Η πρώτη λεπτομερής περιγραφή των ιδιοτήτων του βοτάνου βρέθηκαν στα ημερολόγια του Αβικέννα. Ο θεραπευτής αναφέρει ότι είναι μέσο επούλωσης των οστών και των μαλακών μορίων, για ανακούφιση του πόνου από άρθρωση, ρευματισμό, αρθρίτιδα.

Η θεραπευτική δύναμη του φυτού είναι στη ρίζα του. Αυτή έχει μαύρο χρώμα και από αυτό προέρχεται το όνομα του βοτάνου. Το πιο πολύτυμο συστατικό του ονομάζεται αλλαντοΐνη – ουσία που διεγείρει την αναγέννηση των κυττάρων και την επούλωση οστών, χόνδρων, μυών και τενόντων. Η δράση της αλλαντοΐνης συμπληρώνεται ιδανικά από τις βλεννώδεις ουσίες (καταπραΰνουν τους ερεθισμένους ιστούς), ροσμαρινικό οξύ (ισχυρή αντιφλεγμονώδης δράση), συστατικά τροφίμων – κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνες, πρωτεΐνες κ.α.

Η παραδοσιακή ιατρική συστήνει τη θεραπεία με σύμφυτο σε τρεις μορφές – τσάι, γαργάρα, κομπρέσες (με τριμμένη ρίζα).
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εσωτερική εφαρμογή του σύμφυτου πρέπει να γίνεται για μικρό χρονικό διάστημα και υπό τον αυστηρό έλεγχο γιατρού γιατί το βότανο είναι τοξικό, ειδικά κατά μακροπρόθεσμη λήψη.
Το τσάι από τη ρίζα του σύμφυτου εφαρμόζεται κατά βήχα, λαρυγγίτιδας, βρογχίτιδας, παρατεταμένης εμμηνόρροιας, ρινορραγίας, κολίτιδας και άλλων προβλημάτων του γαστρεντερικού σωλήνα, κακής κυκλοφορίας του αίματος.
Η γαργάρα – αιμορραγία των ούλων και φλεγμονή του λαιμού.
Οι κομπρέσες – για τραυματισμούς, ασθένειες των οστών και των αρθρώσεων, για κιρσούς.

Το εκχύλισμα από σύμφυτο είναι το βασικό συστατικό μερικών σύγχρονων φαρμακευτικών μέσων τοπικής εφαρμογής. Μια επιστημονική έρευνα, που διεξάχθηκε από Γερμανούς επιστήμονες και δημοσιεύτηκε σε βρετανικό περιοδικό για αθλητιατρική στις 21.05.2009, αποδεικνύει την αποτελεσματικότητά τους. Η έρευνα έχει τον σκοπό να αποδείξει αν τα τζελ με εκχύλισμα από σύμφυτο είναι αξιόπιστο μέσο για τους πόνους στην πλάτη και στη μέση. 

120 εθελοντές ηλικίας μεταξύ 18 και 60 χρονών που έχουν χρόνιο πόνο στην πλάτη χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα έβαλε στα επώδυνα σημεία τζελ με εκχύλισμα από σύμφυτο και η δεύτερη – άνεργο τζελ. Κανείς από τους συμμετέχοντες δεν ήξερε τι εφαρμόζει. Την πέμπτη ημέρα τα αποτελέσματα του πειράματος ήταν σαφέστατα – 95% της πρώτης ομάδας (τζελ με σύμφυτο) είπαν ότι ο πόνος τους έχει εξαφανιστεί ή μειωθεί σημαντικά. Μόνο γύρω στα 3% της δεύτερης ομάδας (άνεργο τζελ) είπαν ότι νιώθουν μικρή βελτίωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου