Το Φυσικά εκ φύσεως δεν θεραπεύει ανίατες ασθένειες ούτε δίνει ιατρικές συμβουλές και ο χαρακτήρας του είναι καθαρά ενημερωτικός. Αυτό που κάνουμε είναι να μοιραζόμαστε με αγάπη και σεβασμό πληροφορίες, προσφέροντας και ανταλλάσσοντας γνώσεις. Καλή πλοήγηση!

Τρίτη, 15 Μαρτίου 2016

Ψητές ντομάτες κατά της χοληστερίνης!
Μερικά από τα πιο κοινά συστατικά ενός οικιακού ντουλαπιού, όπως είναι οι σάλτσες, και η κέτσαπ, μπορεί να προσδίδουν μια νόστιμη γεύση στα φαγητά της οικογένειας, αλλά παράλληλα κάνουν καλό και στην υγεία.


Oι επιστήμονες πιστεύουν ότι, οι μαγειρεμένες ντομάτες μπορούν να προσφέρουν τα ίδια οφέλη με τις στατίνες που δίδονται στους ασθενείς με υψηλή χοληστερόλη ή υπέρταση. Θα μπορούσαν να είναι μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση αντί των φαρμακευτικών σκευασμάτων. Μόλις μια μικρή ποσότητα από πάστα ντομάτας ή λίγο από το χυμό της την ημέρα, θα μπορούσε να είναι αρκετή για να βοηθήσει πολλούς ασθενείς.
Το μυστικό βρίσκεται στα υψηλά επίπεδα της ένωσης λυκοπένιου, η οποία δίνει στις ώριμες ντομάτες το έντονο ζωηρό κόκκινο χρώμα τους. Αυτό το ισχυρό αντιοξειδωτικό, είναι απαραίτητο για τη διατήρηση μιας καλής υγείας, δεδομένου ότι βοηθά στη μείωση του κινδύνου του εμφράγματος και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σύμφωνα με δοκιμές που έγιναν αποδείχθηκε πως, η ψημένη ντομάτα μπορεί να βοηθήσει το σώμα να απορροφήσει περισσότερο λυκοπένιο από ότι τα ακατέργαστα φρούτα. Οι ειδικοί στην Αυστραλία ανέλυσαν τα αποτελέσματα 14 διεθνών μελετών σχετικά με τα οφέλη της συγκεκριμένης ουσίας και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, θα μπορούσε να παρέχει μια φυσική άμυνα ενάντια στα αυξημένα επίπεδα της λεγόμενης "κακής χοληστερόλης".

Το αποτέλεσμα είναι συγκρίσιμο με μικρές δόσεις στατινών που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία τέτοιων περιπτώσεων.
Η βρώση μιας και μόνο ντομάτας την ημέρα, δεν θα μπορούσε να έχει αποτελέσματα, αλλά η κατανάλωση πάστας ντομάτας μέσα στο φαγητό –που είναι πιο πλούσια σε λυκοπένιο- μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη –μείωση της "κακής" χοληστερόλης μέχρι και 10%!
Το συστατικό βρίσκεται επίσης και στο καρπούζι, την παπάγια, το ροζ γκρέιπφρουτ και τα βερίκοκα, αλλά σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου