Το Φυσικά εκ φύσεως δεν θεραπεύει ανίατες ασθένειες ούτε δίνει ιατρικές συμβουλές και ο χαρακτήρας του είναι καθαρά ενημερωτικός. Αυτό που κάνουμε είναι να μοιραζόμαστε με αγάπη και σεβασμό πληροφορίες, προσφέροντας και ανταλλάσσοντας γνώσεις. Καλή πλοήγηση!

Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2016

Μεταλλικό στοιχείο: Φώσφορος.


Ο φώσφορος είναι ένα στοιχείο το οποίο μαζί με το ασβέστιο είναι πολύ σημαντικά για την κατασκευή των οστών και τη διατήρηση τους σε καλή κατάσταση. Πολλές από τις τροφές που προτιμάται μπορεί να είναι πλούσιες σε φωσφόρο. Γενικά οι περισσότερες τροφές που είναι πλούσιες σε λεύκωμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φωσφόρο και γιαυτό πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωση τους.

Οι νεφροί είναι υπεύθυνοι για τη διατήρηση της ισορροπίας φωσφόρου-ασβεστίου. Όσον αφορά το φωσφόρο του οργανισμού, η ισορροπία διατηρείται διαμέσου αποβολής στα ούρα του ποσού του φωσφόρου που δεν είναι απαραίτητος και πλεονάζει. Μικρότερα επίσης ποσά φεύγουν από τον οργανισμό με τα κόπρανα.

Σε περίπτωση νεφρικής ανεπάρκειας, οι νεφροί δεν μπορούν να αποβάλλουν σημαντικές ποσότητες φωσφόρου, ώστε να διατηρείται η ισορροπία με 
αποτέλεσμα τα επίπεδα του στο αίμα να ανεβαίνουν. 

Την ίδια στιγμή τα επίπεδα του ασβεστίου πέφτουν. Τότε οι παραθυρεοειδείς αδένες που βρίσκονται στο λαιμό, «αντιλαμβάνονται» το χαμηλό ασβέστιο και απελευθερώνουν μία ουσία την παραθορμόνη, που προσπαθεί να κρατήσει το ασβέστιο του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα. 

Ο ένας τρόπος με τον οποίο η παραθορμόνη το πετυχαίνει αυτό είναι τραβώντας το ασβέστιο από τα οστά στο αίμα..Όσο αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε συνεχή λειτουργία, τα κόκαλα γίνονται αδύνατα, εύθραυστα και αυξάνει έτσι η πιθανότητα για κατάγματα. 

Νόσοι των οστών που οφείλονται σε διαταραχές της σχέσης ασβεστίου/φωσφόρου εγκαθίστανται σιγά σιγά. Εφόσον οι διαταραχές αυτές δεν αντιμετωπιστούν ικανοποιητικά η οστική νόσος συνεχίζει, οπότε μετά από λίγα χρόνια εμφανίζεται πόνος στα κόκαλα και τις αρθρώσεις, Τέλος θα πρέπει να ξέρετε ότι μερικές φορές ο υψηλός φώσφορος προκαλεί κνησμό στο δέρμα (φαγούρα).

Ευτυχώς τα επίπεδα του φωσφόρου στο αίμα μπορεί να ρυθμιστούν, έτσι ώστε η οστική νόσος να αποφευχθεί ή να ελαχιστοποιηθεί. Είναι γνωστό ότι πολλές τροφές είναι πλούσιες σε φώσφορο.
 

Όταν σχεδιάζετε λοιπόν τα γεύματα σας, κανονίστε ώστε να περιέχουν λιγότερο τις τροφές αυτές, για να έχουν έτσι οι νεφροί σας λιγότερο φωσφόρο να απομακρύνουν από τον οργανισμό σας. Μερικές τροφές πλούσιες σε φώσφορο, φαίνονται στον πίνακα.

Για τις τροφές που περιέχουν υψηλό φωσφόρο είναι δύσκολο να βρούμε υποκατάστατα. Ωστόσο υπάρχουν μερικά μη γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλότερο φώσφορο, όπως η υγρή μη γαλακτοκομική κρέμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για γάλα στο μαγείρεμα. 

Τα υποκατάστατα της κρέμας, είναι καλά για τους ανθρώπους που προτιμούν το γάλα. Φροντίστε πάντως να πίνετε καθημερινά περίπου 200ml γάλα (1 φλιτζάνι) και να αποφύγετε όσο μπορείτε το τυρί.

Ο γιατρός και η διαιτολόγος θα σας δώσουν οδηγίες για το είδος της δίαιτας σας, όσον αφορά το φωσφόρο και μερικούς τρόπους ώστε να μπορέσετε να το πετύχετε. Όμως ακόμη και με δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε φωσφόρο, είναι αδύνατο να εξαλειφθεί αυτός τελείως από το διαιτολόγιο σας, αφού σχεδόν όλες οι τροφές περιέχουν κάποιο ποσό φωσφόρου. 

Γιαυτό το λόγο ο γιατρός συνήθως σας συστήνει τη λήψη ειδικών φαρμάκων, τα οποία συνδέονται με τον φωσφόρο τον τροφών στο έντερο, ώστε αυτός να αφαιρείται από τον οργανισμός σας με τα κόπρανα και να αποφεύγεται έτσι η απορρόφηση του. Υπάρχουν πολλά τέτοια φάρμακα όπως πχ το Renagel. 

Συμπληρώματα ασβεστίου βοηθούν επίσης στο να ελαττώσουν το φώσφορο αφού συνδέονται μαζί του, όμως μπορεί να ανεβάσουν πολύ το ασβέστιο του ορού, ειδικά όταν παίρνετε και βιταμίνη D. Είναι πολύ σημαντικό να παίρνετε τα φάρμακα που δεσμεύουν το φώσφορο στο μέσο των γευμάτων ή αμέσως μετά, έτσι ώστε αυτά να βρίσκονται στο στομάχι σας μαζί με την τροφή και να έχουν τη δυνατότητα να συνδέσουν τον φώσφορο. 

Όταν φυσικά ληφθούν με άδειο στομάχι έχουν μικρή επίδραση πάνω στην μείωση της απορρόφησης του φωσφόρου. Είναι ακόμη πολύ σημαντικό να κατανέμετε τη λήψη των φαρμάκων αυτών κατάλληλα, δηλαδή τα γεύματα με τον περισσότερο φώσφορο να συνοδεύονται από λήψη περισσότερων δεσμευτικών του.

Τελικά το να ακολουθείτε τις οδηγίες που δόθηκαν από το γιατρό σας, είναι το καλύτερο που θα μπορούσατε να κάνετε, για να αναστείλετε την εμφάνιση προβλημάτων από τα κόκαλα.

ΠΗΓΕΣ ΦΩΣΦΟΡΟΥ (Ρ)
ΠΛΟΥΣΙΕΣ 
Σκόνη κακάο, αλεύρι από βαμβακόσπορο, ψάρια, φυστίκια, σπόροι από κολοκύθια, φλοιός ρυζιού, αποφλοιωμένο ρύζι, αλεύρι σόγιας, ηλιόσποροι, πίτυρο σιταριού
ΚΑΛΕΣ 
Μοσχάρι, τυριά, βάρια, αρνί, συκώτι, ξηροί καρποί, φυστικοβούτυρο, χοιρινό, πουλερικά, αλεύρι από ολικά δημητριακά
ΦΤΩΧΕΣ 
Ψωμιά και δημητριακά, μυζήθρα, αποξηραμένα φρούτα, αυγά, παγωτό, νεφρά, γάλα, τα περισσότερα λαχανικά, σάλτσες από κρέατα, μανιτάρια, λευκό αλεύρι, γιαούρτι
ΠΟΛΥ ΦΤΩΧΕΣ 
Λίπη και λάδια, χυμοί και αναψυκτικά, φρούτα, ορισμένα λαχανικά, μαρούλι, σέλινο, καρότα, ντομάτα) ζάχαρη
ΣΥΜΠΛ/ΚΕΣ
Φωσφορικό αμμώνιο, φωσφορικό ασβέστιο, φωσφορικό μονονάτριο.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου