Το Φυσικά εκ φύσεως δεν θεραπεύει ανίατες ασθένειες ούτε δίνει ιατρικές συμβουλές και ο χαρακτήρας του είναι καθαρά ενημερωτικός. Αυτό που κάνουμε είναι να μοιραζόμαστε με αγάπη και σεβασμό πληροφορίες, προσφέροντας και ανταλλάσσοντας γνώσεις. Καλή πλοήγηση!

Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2016

Κάνε το νερό κολλητό σου!


Είναι γνωστό ότι η αίσθηση της πείνας και η ανάγκη τού να αισθάνεσαι χορτασμένος είναι αυτό που σε κάνει να παίρνεις επικίνδυνες διατροφικές αποφάσεις κατά τη διάρκεια της μέρας.Η λύση βρίσκεται στο πολυτιμότερο αγαθό που έχει να προσφέρει η φύση:Tο νερό
Πιες νερό με το φαγητό
Ξέχνα το μύθο που λέει ότι δεν πρέπει να πίνεις πολλά υγρά όταν τρως. Ένα με δύο ποτήρια νερό πριν από κάθε γεύμα, όχι μόνο θα ενυδατώσουν τον οργανισμό σου, αλλά θα σε βοηθήσουν να φας λιγότερο, μιας και θα σου δώσουν την αίσθηση κορεσμού. Αμερικανική έρευνα έδειξε ότι τα άτομα που κατανάλωναν 2 ποτήρια νερό μισή ώρα πριν φάνε κατανάλωσαν 10% λιγότερες θερμίδες στο γεύμα που ακολούθησε. Ξεκίνα λοιπόν με νερό κι αν θες να καταναλώσεις κάποιο άλλο ρόφημα, όπως κρασί ή μπύρα, πιες το αφού έχεις ξεδιψάσει με νερό.
Νερό, εκεί που δεν το περιμένεις

Δεν είναι μόνο τα φρούτα και τα λαχανικά που περιέχουν πολύ νερό. Είναι τα ζυμαρικά, το ρύζι, όπως και άλλες αμυλώδεις τροφές, για παράδειγμα το πληγούρι, το κουσκούς και τα δημητριακά. Οταν μαγειρεύονται σε βραστό νερό οι κόκκοι αμύλου, απορροφούν το νερό, το οποίο τους μαλακώνει, τους φουσκώνει και τους αυξάνει σε όγκο. Στη συνέχεια, αυτό προκαλεί μέχρι κι εξαπλάσια αύξηση της περιεκτικότητάς τους σε νερό. Ετσι, ο όγκος αυτός θα σου προκαλέσει μεγαλύτερο κορεσμό.

Στο κρέας
Το ψήσιμο ή το μαγείρεμα του κρέατος προκαλεί μικρή απώλεια νερού. Το κρέας είναι πλούσιο σε νερό κι ένα μέρος του συντηρείται σε ένα σύμπλεγμα πρωτεϊνών. Οταν όμως θερμαίνεις αυτές τις πρωτεΐνες, τότε αυτές πήζουν και η υγρασία πιέζεται έξω από το κρέας. Το μαγείρεμα του κρέατος μπορεί να προκαλέσει απώλεια 20% ως 30% των υγρών του. Αν έχεις μία μπριζόλα 120 γραμμαρίων που περιέχει περίπου 60 γραμμάρια νερό, μετά το ψήσιμο θα περιέχει 45 γραμμάρια νερού.

...και σε συσκευασία φρούτου!
Επίσης, τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά περιέχουν πάνω από 80% νερό, με κάποια από αυτά να φτάνουν μέχρι και το 95% με 96%! Επιπλέον, δεν χάνουν τα υγρά τους ακόμα κι όταν μαγειρεύονται. Τα ψητά λαχανικά, αλλά και τα λαδερά ή πιάτα της κατσαρόλας είναι καλές επιλογές. Μεγάλος αριθμός ερευνών έχει δείξει ότι άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών είναι πιο αδύνατα. Μην ξεχνάς λοιπόν τα νόστιμα φρούτα και λαχανικά, που εκτός απο βιταμίνες σου προσφέρουν αρκετό νερό από τις ημερήσιες ανάγκες σου.

Ξεδίψασε με γάλα
Τέλος, το γάλα αποτελείται από 85% ως 90% νερό, το γιαούρτι από περίπου 85%, ενώ μερικά μαλακά τυριά, όπως το κότατζ, το ανθότυρο, η μοτσαρέλα και το τυρί Φιλαδέλφεια, είναι κατά 60% με 70% νερό.

Απέφυγε...
Μην ξεχνάμε, ότι το αλάτι κάνει κατακράτηση των υγρών, οπότε σίγουρα θα χρειαστούμε μεγαλύτερη ποσότητα υγρών για να το αποβάλλουμε. Μια καλή ιδέα είναι τα ροφήματα βοτάνων, που στη πλειονότητά τους είναι διουρητικά, αλλά ταυτοχρόνως μας τονώνουν και αποτοξινώνουν.
Το σώμα αποτελείται περίπου κατά 50% με 70% από νερό. Δεν αποθηκεύεται στον οργανισμό και γι' αυτόν το λόγο χρειάζεται να το αναπληρώνεις συνεχώς. Το νερό λαμβάνει μέρος σε όλες τις λειτουργίες του οργανισμού και γι' αυτό μας είναι τόσο απαραίτητο. Εχει, όμως, κι άλλο ένα χαρακτηριστικό που σου κόβει την πείνα: δίνει όγκο στα φαγητά. Οσο πιο ογκώδης είναι η τροφή, τόσο πιο πολύ χορταίνεις.
Επιπλέον, οι τροφές που περιέχουν πολύ νερό, κατά κανόνα περιέχουν λίγες θερμίδες. Οπότε, και χορταίνεις, και δεν καταναλώνεις και πολλές θερμίδες. Ερευνες έχουν δείξει ότι άτομα που καταναλώνουν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό έχουν χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος και μικρότερη περιφέρεια μέσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου