Το Φυσικά εκ φύσεως δεν θεραπεύει ανίατες ασθένειες ούτε δίνει ιατρικές συμβουλές και ο χαρακτήρας του είναι καθαρά ενημερωτικός. Αυτό που κάνουμε είναι να μοιραζόμαστε με αγάπη και σεβασμό πληροφορίες, προσφέροντας και ανταλλάσσοντας γνώσεις. Καλή πλοήγηση!

Τρίτη, 15 Μαρτίου 2016

Διατροφή και τρίτη ηλικία.

Πρόβλημα μυϊκής καταστροφής αντιμετωπίζει μεγάλο μέρος των Ελλήνων της τρίτης ηλικίας (60 ετών και άνω), λόγω της κακής διατροφής και της χαμηλής φυσικής δραστηριότητάς τους, με βασικότερους κινδύνους την παχυσαρκία, την οστεοπόρωση και τα κινητικά προβλήματα.
Το 70% των γυναικών παρουσιάζει πρωτεϊνική έλλειψη, ενώ το ποσοστό στους άνδρες φτάνει το 40-45%, σύμφωνα με έρευνα για τις "Διαταραχές της θρέψης σε Ελληνες υπερήλικες" που παρουσίασαν σήμερα στο συνέδριο του ερευνητικού προγράμματος "Αρχιμήδης" του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, η καθηγήτρια του τμήματος Διατροφολογίας, Καλλιόπη Κλεφτούρη και ο καθηγητής Παθολογίας και υπεύθυνος της Γηριατρικής μονάδας του `Ιπποκρατείου`, Δημήτρης Οικονομίδης.
Η χαμηλή πρόσληψη πρωτεϊνών, που προκαλεί τη μυϊκή καταστροφή, επιβαρύνεται από την ταυτόχρονη υπερκατανάλωση κορεσμένων λιπών, που οδηγούν σε παχυσαρκία.
Περίπου το 30% των υπερηλίκων εμφανίζεται υπέρβαρο, ενώ το 70-80% έχει αυξημένα επίπεδα συγκέντρωσης κοιλιακού λίπους, που ευθύνεται για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
"Η λύση δεν είναι η μείωση της ποσότητας του φαγητού, αλλά η λήψη υψηλής ποιότητας και απόδοσης θρεπτικών συστατικών", δήλωσε η κ. Κλεφτούρη. Σύμφωνα με τον κ. Οικονομίδη, σημαντική είναι και η συσχέτιση έλλειψης βιταμινών (B12) με την άνοια, αλλά και με άλλες εκφυλιστικές νευροπάθειες (π.χ.
νόσος Αλτσχάιμερ). Το 14% των Ελλήνων υπερήλικων με άνοια, εμφανίζει σημαντική έλλειψη βιταμίνης B12, ενώ στο 50% των ασθενών βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου