Το Φυσικά εκ φύσεως δεν θεραπεύει ανίατες ασθένειες ούτε δίνει ιατρικές συμβουλές και ο χαρακτήρας του είναι καθαρά ενημερωτικός. Αυτό που κάνουμε είναι να μοιραζόμαστε με αγάπη και σεβασμό πληροφορίες, προσφέροντας και ανταλλάσσοντας γνώσεις. Καλή πλοήγηση!

Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2016

Ένας σοκολατένιος κόσμος για την γλάστρα σας.Γνωρίζετε ότι το φυτό Cosmos atrosanguineus, ευρύτερα γνωστό σαν Chocolate Cosmos (σοκολατένιος κόσμος) έχει χαρακτηριστικό άρωμα σοκολάτας;

Θα επιθυμούσατε να είστε ο κυρίαρχος του κόσμου; Αυτό μάλλον δεν θα συμβεί ποτέ... Μπορείτε όμως, να καλλιεργήσετε ένα φυτό, που παράγει "εντυπωσιακά άνθη" και με "πειθαρχημένη διάταξη, ανάλογη της κοσμικής συμμετρίας". Ο κόσμος είναι το λουλούδι που σίγουρα θα θέλατε να καλλιεργήσετε.

Αυτά τα όμορφα ετήσια και ευπαθή πολυετή φυτά υπάρχουν άγρια στο Μεξικό. Το ύψος τους ξεκινά από 50 εκατοστά και φτάνει μέχρι τα 2 μέτρα. Τα φύλλα έχουν μήκος 8 -12 εκατοστά, με πολλές εσοχές και κοψίματα. Τα άνθη, μονά ή διπλά, έχουν διάμετρο 5 - 15 και πολλά χρώματα.

Οι Ισπανοί ιερείς καλλιεργούσαν το φυτό στους κήπους του Μεξικού, στην διάρκεια των αποστολών τους. Τα ομοιόμορφα τοποθετημένα πέταλά του, τούς οδήγησαν να ονομάσουν το λουλούδι αυτό "κόσμος". Μια λέξη με ελληνική προέλευση, που αποδίδει την αρμονία και τη διάταξη του σύμπαντος. Ο κόσμος, όπως και τα περισσότερα ετήσια φυτά του καλοκαιριού, παρόμοια με τον κατιφέ, κατάγονται από το Μεξικό και τη νότια Αμερική.

Ο κόσμος ανήκει σ' εκείνη την τεράστια οικογένεια φυτών, που έχουν λουλούδι σε σχήμα μαργαρίτας και είναι γνωστά σαν Compositae. Αν και υπάρχουν 20 γνωστά είδη κόσμου, μόνο δύο από αυτά, τα ετήσια Cosmos sulphureus και Cosmos bipinnatus είναι τα πιο διαδεδομένα ανάμεσα στους κηπουρούς. Είναι εύκολα αναγνωρίσιμα από το σχήμα των φύλλων και το χρώμα των λουλουδιών. Τα φύλλα του C. sulphureus είναι μακριά, σχηματίζοντας λοβούς στην άκρη και με χνουδωτά περιθώρια. Σ' αυτό το είδος, το χρώμα των λουλουδιών είναι πάντα σε αποχρώσεις του κίτρινου, πορτοκαλί ή κόκκινου. 

Το C. bipinnatus έχει φύλλα που σχίζονται σε λεπτά νηματοειδή τμήματα. Το φύλλωμα μοιάζει με αυτό της φτέρης. Τα άνθη είναι άσπρα ή σε διάφορες αποχρώσεις του ροζ, από ανοιχτό μέχρι σκούρο ροζ. Ανθίζουν το καλοκαίρι και αρχές του φθινοπώρου.

Έχετε πάθος με τη σοκολάτα; Τότε θα λατρέψετε αυτό το λουλούδι! Πρόκειται για το Cosmos atrosanguineus, ευρύτερα γνωστό σαν Chocolate Cosmos (σοκολατένιος κόσμος). Και δεν είναι το χρώμα τού φυτού, που του δίνει αυτό το όνομα, αλλά η απολαυστική μυρωδιά του. Το φυτό chocolate cosmos (cosmos atrosanguineus) είναι ένα αρκετά ευαίσθητο πολυετές, που φτάνει στα 70 εκατοστά ύψος με 50 εκατοστά άνοιγμα. Είναι ένα από τα λίγα φυτά που θα καταφέρουν να ξεσηκώσουν ακόμα και τους μη φανατικούς κηπουρούς.

Αρχικά, όπως και το όνομα δηλώνει, υπάρχει κάτι σαφώς σοκολατένιο σχετικά με αυτό το φυτό. Τα σκούρα πράσινα φύλλα είναι υπερ-σχηματισμένα και διαιρεμένα, και μερικές φορές χρωματίζονται πορφυρά. Τα καστανέρυθρα-κρεμεζί, μονά λουλούδια σχηματίζονται επάνω σε λεπτούς μίσχους από τα τέλη του καλοκαιριού μέχρι τα πρώτα κρύα. Δεν είναι όμως το χρώμα των λουλουδιών, αν και υπάρχει σε ένα υπέροχο βαθύ, σκούρο καφέ προς μπλαβί χρώμα. Είναι το χαρακτηριστικό σοκολατένιο άρωμά του. Μικροί και μεγάλοι νοιώθουν ευχαρίστηση, απολαμβάνοντας τη μυρωδιά των λουλουδιών, που αποπνέουν ένα ευχάριστα έντονο και γευστικότατο άρωμα στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Όλα τα είδη κόσμου είναι πολύ αρωματικά. Αυτό το λουλούδι προσελκύει πάρα πολύ τα πουλιά κολίμπρια.

Μη βιαστείτε να ξεριζώσετε τους ξεραμένους "κόσμους" στο τέλος της σεζόν. Τα πουλιά (ιδιαίτερα οι καρδερίνες) απολαμβάνουν το τσιμπολόγημα των σπόρων τους το φθινόπωρο, ενώ οι σπόροι που δεν φτάνουν στο στόμα τους και πέφτουν στο έδαφος, θα σας ανταμείψουν με μια ολόκληρη, καινούρια σοδειά τον επόμενο χρόνο.

Τα άνθη του κόσμου διατηρούνται σε ανθοδοχείο και είναι κατάλληλα για αποξήρανση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου