Το Φυσικά εκ φύσεως δεν θεραπεύει ανίατες ασθένειες ούτε δίνει ιατρικές συμβουλές και ο χαρακτήρας του είναι καθαρά ενημερωτικός. Αυτό που κάνουμε είναι να μοιραζόμαστε με αγάπη και σεβασμό πληροφορίες, προσφέροντας και ανταλλάσσοντας γνώσεις. Καλή πλοήγηση!

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2016

Κίτρο: Ιδιότητες και χρήση.

Το κίτρο χρησιμοποιείται πολύ για παραδοσιακά γλυκά και ποτά

Τα εσπεριδοειδή είναι χειμερινά φρούτα, αλλά συντηρημένα σε χαμηλές θερμοκρασίες τα έχετε όλο το χρόνο.Το κίτρο ή Citrus medica Risso ανήκει στην οικογένεια των Ρουτιδών, δηλαδή τα εσπεριδοειδή (πορτοκαλιά, νερατζιά η κιτρομηλιά, μανταρινιά, λεμονιά, κίτρος και γκρέιπφρουτ).

Είναι μικρότερο δέντρο από τη λεμονιά, με βλαστούς αγκαθωτούς, φύλλα ωοειδή προμήκη, πριονωτά, με μίσχο, χωρίς πτερύγιο. Άνθη λευκά και γαλακτώδη με 5 πέταλα ελαφρώς σαρκώδη. Καρπός ογκώδης, ελλειψοειδής, μαστοειδής ή απιοειδής με περικάρπιο πολύ παχύ, ρυτιδώδες ή φυματιώδες, κίτρινο, πρασινωπό ή χρυσοκίτρινο και σάρκα λεπτή και πικρόξυνη.

Είναι καλλιεργούμενο το μήλον το μηδικό.

Χρήσιμα μέρη κίτρου

Είναι τα φύλλα, οι ανθοί και ολόκληρα τα φρούτα (φλούδα, σάρκα, σπόροι)

Δραστικές ουσίες κίτρου

Περιέχουν φλαβονοειδή, αιθέριο έλαιο, βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, Β6, C, E, P, οργανικά οξέα, φυλλικό οξύ, σάκχαρα, ανόργανα άλατα ασβεστίου, καλίου, φωσφόρου, μαγνησίου, νατρίου, σιδήρου και κοβαλτίου. Το αιθέριο λάδι τους περιέχει τερπενικούς υδατάνθρακες, αλκοόλες, λεμονέλιο και ανθρανιλικό μεθύλιο.

Τα φύλλα τους περιέχουν ένα γλυκοσίδιο, την εσπεριδίνη και μια πικρή ουσία την λεμονίνη.

Τα άνθη τους περιέχουν αιθέριο λάδι που αποτελείται από υδατάνθρακες, αλκοόλες και ανθρανιλικό μεθύλιο.

Η πράσινη φλούδα των καρπών τους περιέχει

αιθέριο λάδι με κύριο συστατικό το λεμονένιο και πικρές ουσίες την αουραντιαμαρίνη και την εσπεριδίνη.

Η κίτρινη φλούδα των καρπών τους είναι γεμάτη βιταμίνες και αιθέριο έλαιο. Περιέχει τέφρα, πηκτίνη, οργανικά οξέα, όπως το κιτρικό και μηλικό οξύ, φλαβονοειδή, γλυκοσίδια, όπως την εσπεριδίνη, ναριγγίνη και αιθέριο λάδι. Χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική, στη ζαχαροπλαστική και σαπωνοποιϊα.

Τα οφέλη στην υγεία από το κίτρο

Το αιθέριο έλαιο, τα άλατα σοδίου και οι βιταμίνες, ειδικά η C, το καθιστούν αποτελεσματικό για τις αρθριτορευματικές παθήσεις, την αρτηριοσκλήρωση, τις νεφρίτιδες και όλες τις παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος.

Έχει αντιγριπικές, τονωτικές, διουρητικές ιδιότητες και συστήνεται και σε αιμοπτύσεις και ηπατικές παθήσεις. Οι σπόροι του είναι διουρητικοί.

Σε κρυολογήματα χρησιμοποιείται μαζί με θρούμπι, ρίγανη, μερσίνι, λασμαρί, πεύκο, ευκάλυπτο και άλλα βότανα σε θεραπευτικά μπάνια

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με κίτρο
Βάζετε 100 γραμμάρια καρπού με τη φλούδα και τους σπόρους σε μισό λίτρο νερό, μέχρι να μείνει το μισό και πίνετε 1 φλιτζάνι πρωί νηστικοί (για όλες τις ιδιότητες).
Ένα δυναμωτικό του στομαχιού φτιάχνεται με φλούδες κίτρου, πορτοκαλιού και ρινίσματα ατσαλιού που βράζουν μέσα σε κρασί...


Το διάβασα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου